0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

IDROTT / NYBYGGNATION / UPPSALA KOMMUN —

Kommunstyrelsen i Uppsala har idag fattat beslut om hur den nya arenan för issporter på Gränby sportfält ska se ut. Av de två slutgiltiga förslagen valde kommunstyrelsen förslag Oktagonen, som kommer att rymma ca 5000 platser.

– Vi har pratat om en ny isarena väldigt länge och nu kommer vi äntligen till skott. Detta är en viktig satsning på Uppsala som idrottsstad och ett bra tillskott till Gränby sportfält, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Planeringen för en arena för ishockey på elitnivå samt nationella tävlingar i konståkning och större evenemang har pågått under en längre tid. Nu är väntan över och ett beslut om den nya Isarenan är fastställt.Publikmässigt kommer den nya arenan att rymma omkring 5 000 åskådare och ha plats för loger, restaurang och en sportbutik. Arenan ska också kunna användas för andra idrotter än bara hockey och konståkning. Arenan erbjuder vissa möjligheter till evenemang och mässor.

Förhoppningen är att arenan ska vara klar våren 2025. Flera långsiktiga klimat- och hållbarhetsåtgärder har adderats till projektet vilka ökar den totala investeringsvolymen för Oktagonen, samtidigt som dessa åtgärder bedöms reducera de löpande driftkostnaderna genom exempelvis lägre energiförbrukning.
Bakgrund

Den 25 mars 2019 beslutade kommunfullmäktige att ge Uppsala kommun Sport- och rekreationsfastigheter AB uppdraget att bygga en arena för issporter på Gränby sportfält.

På Gränby sportfält finns idag IFU-arena, en anläggning för innebandy och friidrott inomhus, Arenahotellet, tre ishallar, inomhusarena för bandy och en nybyggd friidrottsarena för utomhusbruk samt en anläggning för racketsporter. Den befintliga arenan på Gränby sportfält har en maximal kapacitet på 2862 personer.

I slutrapporten som överlämnades till Uppsala kommun i juni 2020 föreslås alternativet Oktagonen som ny arena för issporter på Gränby sportfält. Förslaget innebär en utökad investeringsram för projektet med 64 miljoner kronor. Oktagonen uppfyller SHL:s funktionskrav för ishockey. Ägare och uppdragsgivare till den nya Isarenan är Sport- och rekreationsfastigheter AB.

Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 25 november att föreslå kommunfullmäktige att besluta att godkänna en utökad investeringsram på 64 miljoner, från 420 miljoner kronor till 484 miljoner kronor, för ny anläggning (Oktagonen) för issporter på Gränby sportfält. Beslut tas den 14 december 2020.

____________________________
Extern skribent: Uppsala kommun

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.