0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

SERVICE / UPPSALA KOMMUN —

Behovet av toaletter ökar i Uppsala när stan växer och nya områden växer fram. Därför har Gatu- och samhällsmiljönämnden uppdaterat handlingsplanen från 2017 och beslutat att fler toaletter ska anläggas på välbesökta platser. Nämnden vill även anlägga vattenposter i samband med exempelvis nybyggnation av offentliga toaletter.

Se var de nya toaletterna är planerade att placeras på kartan längst ned.

I dagsläget finns offentliga toalettbyggnader på 13 platser i Uppsala kommun, vilka behöver kompletteras med fler. De nya toaletterna kommer att placeras i områden där många
människor rör sig som exempelvis vid knutpunkter, turistattraktioner och i populära parker och utflyktslekplatser som lockar många besökare och där man ofta stannar under längre tid.

Fler toaletter i centrum

Ett område som ska ses över är stans mest centrala delar. Enligt besöksstatistik från Uppsala City rör sig flest människor kring Svartbäcksgatan, Dragarbrunnsgatan och St: Persgatan. Ett område med många målpunkter inom handel, service och institutioner. Här är tillgången till en offentlig toalett bristfällig i jämförelse med andra delar av centrum trots att flest människor rör sig här.

– Det är viktigt att alla vi som rör oss i Uppsala kommun kan slappna av om vi ska trivas och kunna ta del av vårt offentliga rum. Då behöver våra basala behov tillgodoses på ett enkelt och smidigt sätt, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i Gatu- och samhällsmiljönämnden

Den uppdaterade handlingsplanen gäller centrala Uppsala och stadsdelar samt kransorter i Uppsala kommun. Planen omfattar inte naturområden och badplatser. Tidsramen är satt till år 2025.

Fler vattenposter

Gatu- och samhällsmiljönämnden vill även anlägga fler vattenposter i samband med exempelvis nybyggnation av offentliga toaletter med VA-anslutning, besöksmål eller planerade om- eller nybyggnationer samt upprustning av torg, stadsdelsparker, utflyktslekplatser, spontanidrottsplatser, friluftsbad etc. I nuläget finns det nio vattenposter i Anna Petrus park, Carolinaparken, Kapellgärdesparken, Vindhemsparken, Naturstensparken, Snickarplan, Groaplan och i Stadsträdgården där det finns två stycken.

Bakgrund till beslutet är en motion till kommunfullmäktige, som har lett till en utredning av Gatu- och samhällsmiljönämnden som kommunstyrelsen ska ta ställning till.

______________________________
Extern skribent: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.