0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

SILVERSMYCKEN / NOBELPRISET —

Även i år sker ett samarbete mellan Nobelmuseet och den tidigare forskaren och numera silverkonstnären Karin Valegård. Hon ger en bild av aktuell forskning med sina vetenskaps-inspirerade silversmycken. Med varje smycke finns en historia, en bakgrund.

I samarbete med Nobelmuseet designar och tillverkar Karin Valegård silversmycken som synliggör Nobelprisen i fysik, medicin och kemi.

– Att kunna kombinera vetenskap med silversmide är fantastiskt, berättar Karin Valegård.  Jag letar efter en design på smycket som är förklarande men också vackert. Ett vackert vetenskapssmycke väcker nyfikenheten och ökar möjligheten att få fram det vetenskapliga. (Artikeln fortsätter längre ner)


Årets Nobelpris i fysik, medicin och kemi har inspirerat till tre unika vetenskapssmycken. Ett exempel är årets fysikpris, upptäckten av universums sällsammaste fenomen, det svarta hålet. Karin visualiserar det genom att forma Sagittarius A*, Vintergatans centrala supermassiva svarta hål, med omloppsbanorna hos de starkast lysande stjärnorna närmast Vintergatans mitt.

Karin Valegård är forskaren som efter nära trettio år i forskarvärlden sadlade om till silverkonstnär. Sedan 2014 har hon samarbetat med Nobelmuseet och designat smycken som förknippas med Nobelpristagarnas arbete. Smycken som gestaltar 2020 års Nobelpris kommer att finnas i Nobelmuseets butik. Under december månad kommer de även att visas i en utställning på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

_______________________________
Extern skribent: Valegård Design

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.