0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

LIVSMEDEL / SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET (SLU) —

SLU har fått 48 miljoner kronor för en ny centrumbildning som ska stärka Sveriges framtida livsmedelssystem. Centrumbildningen kommer att identifiera och utveckla djurens roll för en ökad livsmedelsproduktion, hållbarhet och konkurrenskraft. SLU är också partner i två andra forskningscentra som vardera får 48 miljoner kronor; en som ska forska kring fisk, skaldjur och akvakultur, samt en som handlar om växtbaserat protein.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har fått 48 miljoner kronor från forskningsrådet Formas till en ny centrumbildning. Centrumbildningen ska identifiera och utveckla djurens roll för en ökad livsmedelsproduktion, hållbarhet och konkurrenskraft i framtidens svenska livsmedelssystem, något som är avgörande för livsmedelsproduktionen både i dag och i framtiden.

– Det ska bli väldig spännande att ta ett helhetsgrepp på djurens roll, säger Sigrid Agenäs, professor vid SLU och huvudförfattare av ansökan. Matproduktionen måste öka i Sverige, men samtidigt bli mer hållbar, och djurens roll är viktig.

Den nya centrumbildningen kommer att arbeta utifrån ett regionalt perspektiv och utveckla bästa sättet att producera mat i Sveriges olika delar. Det blir ett spännande komplement till de antaganden som görs om hur livsmedelsproduktionen skall förändras globalt. Vad som är ”bäst” kommer att bestämmas av en rad olika hållbarhetsfaktorer. Förutom livscykelanalyser och miljö kommer forskarna att titta på biodiversitet, resiliens, konkurrenskraft och livsmedelssäkerhet.

– Vi ska bygga på det unika i varje region av Sverige och vilka resurser som finns just där, säger D J de Koning, professor vid SLU.

I en första fas kommer forskarna vid centrumbildningen att utveckla matproduktionen från betande djur, främst idisslare. Andra djurslag kommer att undersökas i en senare fas.

– De betande djuren är en resurs som inte används fullt ut. Vi ska till exempel undersöka möjligheten att öka användningen av naturbetesmarker som både ett samhällsmål och som en underutnyttjad resurs, säger Per Peetz Nielsen, senior forskare vid forskningsinstitutet RISE, en av samarbetets partner.

Den nya centrumbildningen leds av SLU men har en mängd partner både inom akademin, näringslivet och intresseorganisationer. Det är 90 personer som har jobbat tillsammans för att skriva ansökan till Formas, men det blir betydlig fler som kommer att ingå i centrumbildningen.

– Det är just att sammanföra kompetenser och intressen från olika organisationer och vetenskapliga discipliner, för att gemensamt svara på frågan om på vilket sätt djur skall ingå i livsmedelssystemet i Sverige, som är den stora grejen, avslutar Sigrid Agenäs.

____________________________________________________
Extern skribent: Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) | 2020-11-19

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.