0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

KONST / UPPSALA KOMMUN —

Mitt under brinnande pandemi behövs konsten mer än någonsin. Konstnären Tove Berglund och dansaren och koreografen Ludvig Daae bjuder därför in till den interaktiva hemmakvällen Advent som låter deltagarna undersöka julen, i den egna familjen.

Advent är interaktiv hemmakväll där deltagarna tar del av ett ljudverk i Uppsalas tindrande stadskärna, därefter får de en hemleverans  av ett paket innehållande en middag, julpynt, tre tal och en konstnärligt kurerad samvaro.

Familjeterapeuten Susann Hanhoff, professorn i genusvetenskap Helena Wahlström Henriksson och etnologen Jonas Engman från Nordiska museet ingår i middagstalen.
 
Matkassen innehållande kvällens middag är skapad i samarbete med Cajsa’s Kök, allt till priset av 150 kronor per person. Deltagarna deltar i sina familjer, de definierar själva vilka som ingår i familjen, men behöver vara fler än en.
– Eftersom vi nu är hänvisade till den nära familjen, känns det som att det ämnet verket undersöker: familjen, är mer angeläget än någonsin. Därför har vi gjort ett paket utifrån rådande restriktioner som skapar samtal och en gemensam konstupplevelse i det egna hemmet, säger Tove Berglund, konstnär.  Advent ersätter Julen


Advent ersätter evenemanget Julen som skulle genomföras på plats på Uppsala konstmuseum den 28 november.
I och med pandemin paketerades eventet om och blir istället Advent, som utifrån rådande skärpta restriktioner undersöker julen. En högtid som är tätt förknippat med familjen och som utgör själva krubban för våra traditioner och kulturella identitet.
– Tove Berglund närmar sig traditioner som närmast är en del av vårt dna på ett mycket eget och nyfiket vis. Det är lustfyllt och samtidigt avväpnande med en kritisk udd. Denna kväll kommer både att vidga hemmet och ge nya insikter om var vi befinner oss just nu under rådande pandemi, säger Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent på Uppsala konstmuseum.
Advent produceras av Tove Berglund i samarbete med Ludvig Daae, Uppsala konstmuseum och Cajsa´s kök och med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden samt Uppsala kommun.

Från Nobel till Uppsala


Tove Berglund har bland annat arbetat på Den Norske Opera, Orionteatern, MDT och stadsteatrarna i Stockholm, Malmö och Uppsala. Hennes interaktiva verk har gjort succé bland deltagare och kritiker.
Ludvig Daae är en norsk koreograf och dansare med bas i Stockholm och Oslo. 2017 koreograferade han Cullbergbaletten på Nobelbanketten i Blå Hallen.
 
Sedan 2013 har Tove Berglund varit en av Ludvigs närmaste samarbetspartners. Advent blir deras trettonde projekt tillsammans.

________________________________________
Extern skribent: Uppsala kommun | 2020-11-19

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.