0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

CORONAPANDEMIN / UPPSALA KOMMUN —

För att minska smittspridningen i Uppsala kommun stänger kulturförvaltningen nu flera verksamheter. Stängningen gäller från 21 november till preliminärt den 13 december. Samtidigt pågår arbetet med att hitta digitala alternativ – där det är möjligt.

Regeringens förslag på förbud mot allmänna sammankomster med fler än åtta deltagare påverkar flera av Uppsala kommuns verksamheter inom kulturområdet.

– Genom hela pandemin har vi arbetat med att ställa om vår verksamhet och anpassa oss efter situationen och rådande rekommendationer. Som läget nu är väljer vi att stänga viss verksamhet och fortsätter vårt arbete med att nå ut med digitala upplevelser, säger Sten Bernhardsson, kulturförvaltningens direktör.                      

För att undvika situationer där smittan sprids stänger Uppsala kommun därför Reginateatern, Uppsala konstmuseum och Biotopia från och med den 21 november till preliminärt den 13 december.

Biblioteken fortsätter hålla öppet

Andra verksamheter kommer att hållas öppna, men med begränsningar. Det gäller exempelvis biblioteken, vars verksamhet är lagstadgad. Alla bibliotek håller helgstängt till och med 3 januari och slopar förseningsavgifter till och med den 15 januari.

– Det finns många människor i vårt samhälle som inte klarar sig utan den service som biblioteken erbjuder, men vi uppmuntrar alla att bara gå dit om man måste och att hålla besök korta, säger Sten Bernhardsson.  

Fritid Uppsala fortsätter att driva fritidsklubbarna som är lagstadgad verksamhet, men viss tonårsverksamhet på fritidsgårdar kommer att minska. Verksamheten anpassas utifrån riktlinjer som bland annat begränsar antal deltagare och kräver föranmälan till aktiviteter. Digitala lösningar utvecklas vidare, framförallt på Grand.

Så påverkas kulturförvaltningens verksamheter:

  • All programverksamhet som anordnas inom kulturförvaltningen ställs in. Allt som går utöver ordinarie verksamhet, det vill säga konserter, visningar och föredrag, ställs in eller genomförs helt digitalt.
  • Uppsala konstmuseum håller stängt från 21 november fram till den 13 december. Detta gäller även Museum Bar & Café. Museet kommer under perioden att erbjuda digitala upplevelser, livesändningar och aktiviteter som kan genomföras ute eller i det egna hemmet.
  • Biotopia stänger museet för besökare från den 21 november. Inbokade aktiviteter med skolklasser genomförs om det kan genomföras utomhus på ett säkert sätt. Även Naturskolan fortsätter ta emot skolungdomar.
  • Reginateatern ställer in alla föreställningar fram till årsskiftet. Arbetet pågår med digitala erbjudanden och alternativ.
  • Bibliotek Uppsala håller tills vidare alla enheter öppna, men med begränsad service och håller helgstängt till och med 3 januari. Alla programpunkter är inställda eller digitala och besökare uppmuntras att avstå från alla besök som inte är helt nödvändiga.
  • Fritid Uppsala håller fritidsklubbar öppna och erbjuder verksamhet för barn och unga. Viss verksamhet för äldre ungdomar minskas.
  • Uppsala kulturskola fortsätter ämneskursundervisningen, men all extra verksamhet som publika event, orkester och ensemblelektioner ställs in tills vidare.  

__________________________
Extern skribent: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.