0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

_____________

SKOLA / VÅRD / OMSORG —

Framtidstro och trygghetsskapande åtgärder var i fokus när Uppsalas kommunfullmäktige debatterade och beslutade om mål- och budget för Uppsala 2021. Satsningar på skola, vård och omsorg fastställdes liksom oförändrad skattesats.

– Nu är fokus framåt på att ta Uppsala ur krisen. Vi ska bygga vidare på det som är bäst med Uppsala och ta itu med de problem vi har. Våra mål och prioriteringar är tydliga: Uppsala ska bli tryggare och välfärden ska stärkas. Fler ska komma i arbete och egen försörjning. Fler elever ska lämna grundskolan och gymnasiet med goda kunskaper. Vi ska öka takten i klimatomställningen för att möta klimatkrisen, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

Största ekonomiska satsningarna på skola, vård och omsorg
De pedagogiska verksamheterna får en utökad budgetram med 132 miljoner kronor. Den huvudsakliga orsaken är en effekt av ökat antal barn och elever. Särskilda satsningar görs för att införa närvarokoordinatorer och för att öka andel barn 3–5 år i förskola, framförallt i utsatta områden.

Ramen till verksamheterna inom vård och omsorg utökas med 184 miljoner kronor. Ett permanent statligt bidrag för stärkt äldreomsorg om cirka 75 miljoner kronor tillfaller också verksamheten.

Skattesatsen blir kvar på nuvarande nivå, 21:14 kronor per skattekrona.

Fyra prioriterade fokusområden och nio inriktningsmål
Uppsala kommun vill stärka framtidstron och öka samhörigheten, säkerställa en hållbar samhällsbyggnad med god ekonomisk hushållning,  vara nyskapande samt förebygga och hantera ökad psykisk ohälsa.

Uppsala kommun lyfter i mål- och budget fram fyra fokusområden:

  • Jobb och företagande
  • Likvärdig skola
  • Trygghet
  • Fossilfritt 2030

Kommunfullmäktige har också fastställt nio inriktningsmål, med tidsbegränsade uppdrag, som kan gälla för alla eller för enskilda nämnder och bolagsstyrelser. Målen mäts utifrån beslutade indikatorer.

Några exempel på uppdrag under inriktningsmålen är:

  • Vässa kommunens förmåga att förebygga och bekämpa ungdomsbrottslighet och kriminalitet.
  • Förenkla företagens vardag genom att utveckla en nytänkande, effektiv och rättssäker företagsservice med hög kvalitet.
  • Stärk studiero och elevers upplevelse av trygghet i och omkring skolan.
  • Öka takten i klimatomställningen för att minska växthusgasutsläppen och nå målet om en fossilfri välfärdskommun 2030 och klimatpositivt Uppsala 2050.

Pandemin skapar osäkerhet
De största riskerna i den ekonomiska ramen för 2021–2023 är osäkerheten kring smittspridningen av covid-19 och svårigheten att bedöma konsekvenserna av de statliga åtgärderna. 

Innehållet i Mål och budget har, i en gemensam beredningsprocess, kvalitetssäkrats av samtliga nämnder och bolagsstyrelser inom ramen för beslutat planeringsdirektiv för 2020 års mål- och budgetprocess.

_____________________________________________
Extern skribent: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.