0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

UPPSALA AKADEMISKA SJUKHUS / PÅGÅENDE STUDIE —

Till skillnad från patienter med vanliga lunginflammationer, som vanligtvis har andfåddhet och andra tydliga symtom, är symtomen vid covid-19 mer diffusa. I en klinisk studie på Akademiska sjukhuset mäter ambulanspersonal graden av syrgasbrist, hypoxi, men även andra störningar i andnings- och gasutbyte som kan vara relaterade till lungskada för att tidigare upptäcka vilka som behöver sjukhusvård.

– Syftet är framförallt att se om vi med dessa tidiga mätningar kan skilja på vilka patienter som behöver inneliggande vård och vilka som kan vara kvar i hemmet. Vi vill även se om man kan förutsäga vilka som kommer att behöva intensivvård, säger David Smekal, ambulansöverläkare vid Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.

Han betonar att covid-19 är en ny infektionssjukdom och att man redan i våras, när pandemin startade, fick signaler på att covidpatienter hade en avvikande symtombild och inte fick lika tydliga symtom såsom andfåddhet och andra tecken på svår sjukdom.

– Patienterna beskrivs ha något som kallas för tyst hypoxi där de kan ha en svår syrgasbrist i kroppen utan att reagera lika tydligt som vid andra lunginflammationer. Symtomen på andningsbesvär är mer vaga, förklarar David Smekal.

Genom att regionen driver Sjukvårdens Larmcentral i egen regi, kunde sjuksköterskorna på larmcentralen redan tidigt i pandemin se till att alla med diffusa och vaga andningsbesvär kunde få en bedömning av ambulanspersonal på plats där man mätte graden av syrgasbrist, men även andra störningar i andnings- och gasutbyte som kan vara relaterade till en eventuell lungskada vid covid-19.

I den pågående studien gör ambulanspersonal respirationsfysiologiska undersökningar av patienter med misstänkt covid-19.

– Vi har initierat ett samarbete med en holländsk region och hoppas att även de kommer att inkludera patienter i en snar framtid. Vi har även ett samarbete med en forskargrupp inom Nära Vård och Hälsa och vi genomför en liknande studie med patienter som söker via 1177 för provtagning på grund av misstänkt covidinfektion. Målet är att inkludera 100 patienter per studie i Uppsala respektive Holland, säger David Smekal.

________________________________________________
Extern skribent: Uppsala Akademiska sjukhus (UAS)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.