0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

FILM / PRISUTDELNING —

Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne delades i år ut för elfte gången vid Uppsala Internationella Kortfilmfestival. 2020 års pris går till Mo Harawe för filmen Life on the Horn. Filmpriset är avsett för en ung och lovande filmskapare som i Ingmar Bergmans anda tänjer på filmkonstens gränser.

Priset till Ingmar Bergmans minne är instiftat av Uppsala kommun. Årets vinnare får 50 000 kronor och ett diplom utformat av konstnären Jin Jiang. Priset delades ut på digitala Kortfilmfestivalen Play söndagen den 25 oktober.

Juryns motivering: ”En vacker och skoningslöst sparsmakad inblick i kolonialismens och den miljömässiga kollapsens påverkan i en ofta bortglömd region av världen. Filmskaparen berättar en medmänsklig berättelse som framkallar empati för protagonisternas kamp och beundran för det välavvägda och säkra historieberättandet.”

Filmen Life on the Horn är från 2020, regissören Mo Harawe är född 1992 i Mogadishu, Somalia.

Alla filmer som deltagit i den internationella tävlingssektionen och har en regissör yngre än 30 år har blivit nominerade till priset, totalt 22 filmer från lika många länder. Den internationella juryn har bestått av Paloma Halén Román, Sverige, Sanne Jehoul, Skottland och Jason Ryle, Kanada.

19-25 oktober ägde den 39:e Uppsala Kortfilmfestival rum på Reginateatern och Grand i centrala Uppsala och digitalt på Kortfilmfestivalen Play. Festivalen är en av Europas största kortfilmfestivaler och i år visades över 250 filmer från nära 60 länder. Förutom alla filmvisningar arrangerades också ett antal samtal och seminarier.

– I en tid av restriktioner, isolering och inställda evenemang är det fantastiskt att Uppsala kortfilmfestival kan öppna fönster till hela världen. Festivalen är ett viktigt forum för filmskapare att mötas, utvecklas och uppmärksammas. Och förstås för filmpubliken att njuta av kvalitetsfilm. Som ordförande i kulturnämnden är jag stolt över att få bidra till festivalen, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.

_______________________________________
Extern skribent: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.