0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

ROVDJUR / JAKT —

Länsstyrelsen har fattat beslut om att bevilja skyddsjakt på ett lodjur efter två angrepp innanför rovdjursavvisande stängsel i Vänge i Uppsala kommun. Skyddsjakten får pågå som längst till den 12 november och avbryts om det specifika lodjuret fälls.

Natten mellan den 11 och den 12 oktober skedde ett rovdjursangrepp i en hage sydväst om Vänge, där fyra får dödades innanför rovdjursavvisande stängsel där också två boskapsvaktande lamor befann sig. 

Länsstyrelsen kunde vid besiktning av de döda fåren konstatera att de angripits av lodjur. Vid besiktningen kontrollerades också det rovdjursavvisande stängslet som fanns runt hagen, och det var i fullgott skick. Skrämselutrustning sattes upp i hagen och även två viltkameror.

Den 13 oktober upptäcktes att ytterligare ett får angripits på gården, natten mellan den 12 och den 13 oktober, och länsstyrelsen kunde vid besiktning samma dag även denna gång konstatera att fåret dödats av lodjur. På en av länsstyrelsens viltkameror i hagen hade också lodjuret fångats på bild.

– Angreppen har skett trots att fåren hållits inom rovdjursavvisande stängsel med boskapsvaktande djur och upprepats trots att skrämselutrustning satts upp, säger Sebastian Olofsson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Uppsala län, och fortsätter: 

– Länsstyrelsen gör bedömningen att djurägaren försökt med ett flertal andra lämpliga lösningar för att förhindra angrepp, men att det inte hjälpt och att risken för ytterligare allvarlig skada är stor. Därför beviljar länsstyrelsen skyddsjakt efter den skadegörande individen inom hagarna och ett område kring dessa.

Skyddsjakten får pågå som längst till den 12 november och avbryts direkt om den skadegörande individen fälls.

__________________________________________
Extern skribent: Länsstyrelsen i Uppsala län | 2020-10-14

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.