0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

• GRAVID • SVERIGE | Länk / Livsmedelsverket

>>
>> Nyligen lanserade Livsmedelsverket nya webbsidor för gravida. På webben finns guiden ”Fråga Liv” – en ny sökfunktion där gravida snabbt kan söka fram information om ett visst livsmedel när de handlar eller är bortbjudna på middag.

– Vi vill underlätta för gravida i vardagen, i just den stund som de funderar över om ett specifikt livsmedel är säkert eller inte, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Under graviditeten börjar många fundera över sina matvanor, och en del upplever att mat under graviditeten är krångligt. Men det allra mesta går faktiskt bra att äta, det är bara vissa livsmedel som kan innebära en risk.

– Vårt mål är att gravida ska känna sig trygga, och det är synd om de väljer bort livsmedel i onödan. Därför lyfter vi fram mat som är bra för gravida, som grönsaker, frukt och fisk, säger Åsa Brugård Konde.

Förutom guiden ”Fråga Liv” finns sex tema-ingångar på webben, med bakgrunden till råden:

  • Bra mat för gravida
  • Hur får jag tillräckligt med näring?
  • Mat att undvika
  • Hur mycket mat är lagom?
  • Träning för gravida
  • Vegokunskap för gravida och ammande


Texterna är uppdelade i
två nivåer – en enkel nivå och en nivå med fördjupad information för den som är särskilt intresserad och för mödrahälsovården.

– Det kan vara bra att börja med att läsa tema-sidorna först, så att man ser råden i ett sammanhang. Sökfunktionen är tänkt som ett komplement för snabb info om en viss sorts livsmedel, avslutar Åsa Brugård Konde.

Temat om vegetarisk mat för gravida och ammande är nytt. Det finns ett stort intresse för att äta mer vegetariskt idag och därför ger Livsmedelsverket stöd om hur man kan få till vego-maten på ett bra sätt under graviditet och amning.

Den nya sökfunktionen har utvecklats parallellt med en omfattande genomgång av ny kunskap på området. Råden uppdateras och publiceras allt eftersom de blir klara. Genomgången visar att det mesta står sig, men vissa mindre justeringar har gjorts. Det gäller till exempel listeriaråden, där ett tillägg har gjorts om att tinade, frysta grönsaker och skuren melon bör förvaras i kylskåp och ätas upp inom några få dagar.

Är du gravid och söker råd om bra mat? Fråga då Liv på Livsmedelsverket.se!

<<
_________________________________________
Artikelförfattare: Livsmedelsverket | 2020-06-15

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.