0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

• AFRIKA • BERGSGORILLA | Djurskydd / Världen / Världsnaturfonden (WWF)
>>

|BILD: Silverryggen Rafki, 25 år, tillhörde en familjegrupp om 17 individer och dödades troligtvis av ett spjut.

>>
Fyra män har arresterats för att ha dödat en bergsgorilla, en 25-årig silverrygg, i Bwindiparken i Uganda. Gorillahannen hittades död i veckan men de ugandiska myndigheterna bekräftade dödsfallet idag. Enormt sorgligt, säger WWF.

– Det hela är mycket tragiskt, senaste gången en gorilla föll offer för tjuvjägare i Uganda var 2011. Varje individ av bergsgorillorna är viktig och spelar en stor roll för turismen som ger inkomster till landet. I spåren av coronapandemin söker sig tjuvjägare till nationalparker. Nu finns inga turister på plats som ser vad som händer och patrulleringen har minskat, säger WWF:s gorillaexpert Allan Carlson.

Den 25-åriga silverryggen Rafiki, som tillhör Nkuringogruppen med 17 individer, var en del av en grupp som är van vid besök av turister och forskare. Hannen dödades av ett spjut som en av de misstänkta tjuvjägarna uppger att han använt i självförsvar. Männen var ute och jagade skogssvin och annat vilt när de träffade på gorillor i skogen. Bergsgorillorna är mycket fredliga djur och går nästan aldrig till angrepp,  men de kan göra skenanfall för att försvara familjen.

Bergsgorillorna i Bwindiparken i Uganda uppgår till 459 djur. Tillsammans med Virungabergens cirka 604 djur i Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa finns det nu 1063 bergsgorillor i Afrika. En positiv ökning har skett de senaste åren och WWF stödjer gorillaarbetet via Internationella gorillaprogrammet IGCP.

Som en effekt av coronapandemin har gorillaparkerna i Virungabergen och Bwindiparken stängts för turister i mars. Patrulleringen har dragits ned när inkomsterna minskar och inga turister kan komma in.

<<
_________________________________________________
Artikelförfattare: Världsnaturfonden (WWF) | 2020-06-12

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.