0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

• UPPSALA • SERVICE | Samhälle / Näringsliv / Uppsala kommun (Uk)
>>

|BILDEN: David Reuterhäll arbetar på Handlar’n i Oxsätra som driver en av servicepunkterna.

>>

Sedan 2018 har Uppsala kommun initierat servicepunkter i flera orter på landsbygden, både för kommersiell och offentlig service. Dessa har fått medel från Tillväxtverket, men nu tar kommunen över och skriver avtal med de olika aktörerna.

– Vi kommer långsiktigt att stödja utvecklingen på landsbygden, för både kommersiell och offentlig service. Servicepunkterna förbättrar förutsättningarna för att bo och verka på landsbygden och är ett led i arbetet med att göra Uppsala till Sveriges bästa landsbygdskommun, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.  

De nya avtalen omfattar servicepunkterna i Oxsätra, Vattholma, Tuna, Knutby och Vänge. Kommunen planerar att öppna servicepunkter på ytterligare fyra orter under sommaren och hösten.

– Servicepunkterna och de som driver dem har en viktig roll att spela för utvecklingen av näringslivet på vår landsbygd. De har tagits emot väldigt bra hittills, säger Erik Pelling.

I avtalen specificeras bland annat hur servicepunkterna ska drivas i samverkan mellan kommunen, lokala företag och föreningar för bygdens utveckling. Fokus är kommersiell service i form av exempelvis dagligvaror, post, apotek, betaltjänster och drivmedel. Vilken service som behövs varierar mellan bygderna. Det handlar också om att skapa nya mötesplatser. Uppsala kommun stöttar verksamheten både finansiellt och administrativt.

– En kommersiell basservice är oerhört viktig för bygdens lokala ekonomi som är en del av hela näringslivet i Uppsala kommun, säger Yasmine Fröbom, näringslivsutvecklare och ansvarig projektledare och fortsätter:

– Avtalen löper på årsvis. Första året ska vi se hur servicepunkterna fungerar i praktiken, vilket värde de skapar för bygden och om det är något som behöver ändras eller omvärderas.

<<
__________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.