0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

• SARS-COV2-PANDEMIN • SMITTA | Tillsyn / Uppsala kommun (Uk)

Illustrationsbild.

>>

Den första juli tar Uppsala kommun över hela ansvaret för tillsynen av trängsel på restauranger och kaféer. Om ett serveringsställe inte följer reglerna kan kommunen exempelvis begränsa öppettider eller stänga delar av serveringar.

Regeringen har beslutat att ge kommunerna utökat tillsynsansvar på serveringsställen och flyttar ansvaret för beslut i enskilda restaurangärenden från regionernas smittskyddsläkare till kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnd. Syftet är att minska riskerna för ytterligare spridning av coronaviruset genom att göra tillsynsprocessen på serveringsställen enklare och mer effektiv.

– Med det nya tillsynsansvaret kan kommunen agera snabbare för att hindra trängsel på restauranger. Uppsalaborna är så klart välkomna att fortsätta njuta av utelivet på stadens serveringar, men det är nödvändigt att vi alla följer reglerna och fortsätter hålla avstånd, säger Klara Ellström (MP), ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Möjlighet att utfärda förbud
Det utökade tillsynsansvaret innebär att kommunerna ansvarar för hela kedjan av tillsyn från inspektion till beslut om åtgärd. Under våren har kommunen genomfört cirka 500 tillsynsbesök på serveringsställen för att informera och hjälpa krögare att aktivt motverka trängsel och smittspridning. Nu tillkommer ansvaret för att även förelägga om åtgärder och utfärda förbud.

– Det blir tydligare för restauranger och gäster att det är en och samma myndighet som både kontrollerar trängsel och utfärdar sanktioner. Skulle någon servering helt strunta i lagstiftningen så får kommunen nu befogenhet att begränsa öppettider eller stänga hela eller delar av den restaurangen. Men vi har haft en bra dialog med restaurangerna under våren och jag hoppas att vi inte ska behöva vidta så drastiska åtgärder, säger Tobias Johansson, avdelningschef för livsmedelskontroll och tillståndsenheten på miljöförvaltningen.

Kan kräva minskat antal gäster
Några av de tvingande beslut som kommunen kan fatta är att glesa ut bord och stolar, minska antalet gäster som samtidigt får vistas i en lokal eller på en uteservering och införa begränsade öppettider. Exempel på förbud kan vara stängning av en del av ett serveringsställe, stängning vissa tider på dygnet eller stängning av hela serveringen.

Det utökade tillsynsansvaret för kommunen är en följd av en ny, tillfällig lag som träder i kraft den 1 juli och upphöra att gälla vid utgången av 2020.

<<
__________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.