0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

• HÄLERI • CYKEL | Checklista / If Skadeförsäkring


Illustrationsbild (Arkiv).

>>

Att köpa begagnad cykel kan ha både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Men tyvärr finns det en risk att cyklar på andrahandsmarknaden är stulna. Som köpare har man ett stort ansvar att vara uppmärksam på tecknen. If tipsar om hur du undviker att köpa en stulen cykel.

Så här års är det många som är på jakt efter en ny cykel och det går att fynda på begagnatmarknaden. Det finns i nuläget tusentals cyklar till försäljning på olika köp- och säljsidor på nätet. Den som går i köptankar gör rätt i att lägga ner lite tid på att kolla upp att cykeln inte är stulen.

Finns det tydliga tecken på att en cykel är stulen ligger det hos köparen att upptäcka det. Även om du har köpt varan ”i god tro” har en ägare alltid rätt att få tillbaka stulen egendom. Det är viktigt att tänka på när man köper en begagnad cykel.

– Det finns alltid en risk att ett begagnatfynd är stöldgods. Med cykelns ramnummer kan du kolla upp vem som är ägare till cykeln. Fråga om säljarens legitimation och begär att få se inköpskvittot när du köper begagnad cykel. Var uppmärksam och avstå från köp om du känner dig tveksam, säger Jessica Hjälmered, presschef på If.

Om säljaren föreslår att ni möts upp på en neutral plats istället för hemma, eller har väldigt bråttom, så kan det vara en varningsklocka att allt inte står rätt till. Likaså om priset på cykeln är anmärkningsvärt lågt. Lita på din instinkt – verkar ett erbjudande för bra för att vara sant, då är det ofta så.

Bortslipat ramnummer, borttaget eller förstört lås, ommålad cykel, eller säljare som inte har koll på detaljer kring cykeln, kan vara fler tecken på att cykeln är stöldgods.

Tidigare under våren kunde If konstatera att antalet cykelstölder var rekordhögt. Under förra året anmäldes 70 000 cyklar stulna. Det är en siffra som har legat relativt stilla de senaste åren. Under första kvartalet i år anmäldes fler cykelstölder i landet än på 17 år. Många cyklar stjäls för att säljas vidare.

If:s tips för en säker begagnat-affär:

  • Ta reda på vad cykeln kostade som ny. Be att få se originalkvittot. Kontrollera att kvittot ser ordentligt ut – vid minsta misstanke ring affären och fråga hur deras kvitton ser ut. Det finns fall där förfalskade köpkvitton använts.
  • Ta reda på cykelns ramnummer. Du hittar det oftast på styrröret, ”stolpen” under styret. Kolla att inte ramnumret är bortslipat eller övermålat.
  • Kontrollera stöldmärkningen om det finns en sådan.
  • Ring till polisen och kontrollera ramnumret i stöldregistret.
  • Använd sunt förnuft – om affären eller priset verkar för bra för att vara sant är det oftast det också!
  • Skriv alltid ett köpekontrakt. Var noga med att du får korrekta uppgifter. Ladda ner Blockets köpekontrakt för cykel och fyll i det tillsammans med säljaren.
  • Om du misstänker att cykeln är stulen – avstå från att köpa den. Ring polisen på 11414. Uppge ramnummer och eventuella andra kännetecken.

<<
________________________________________________
Artikelförfattare: Försäkringsbolaget If Skadeförsäkring

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.