0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

• CYKEL • RANKING | Cykelfrämjandet / Uppsala kommun (uk)

Illustrationsbild.

>>
Ännu en gång är Uppsala årets cykelkommun! Det stod klart då Cykelfrämjandet idag presenterade sin undersökning Kommunvelometern om hur cykelvänliga Sveriges kommuner är.

Kommunvelometern är Cykelfrämjandets nationella granskning av kommuners arbete med cykelfrågor. Årets resultat visar att Uppsala får fortsatt höga poäng och vinner för tredje året i rad.

– Uppsala fortsätter att gå i bräschen för satsningar som underlättar för människor att välja cykeln före andra transportmedel. Det är oerhört glädjande att vi fortfarande ligger i topp trots att konkurrensen hårdnat. Att fler kommuner anstränger sig är glädjande i sig, då ökat cyklande är en väg mot ökad hållbarhet, säger Rickard Malmström (MP), ordförande för Gatu- och samhällsmiljönämnden.

Ur Cykelfrämjandets motivering:
Uppsala kommun deltar för nionde gången i Kommunvelometern och har de senaste två åren tagit förstaplatsen i rankingen. Även i år behåller Uppsala förstaplatsen med 82 poäng av 90 möjliga!

Även i år får Uppsala maxpoäng i delområdet informations- och marknadsföringsinvesteringar med 20 av 20 möjliga poäng, en av endast fyra kommuner som uppnår detta i årets Kommunvelometer.

– Det är fantastiskt uppmuntrande att våra cykelsatsningar uppmärksammas. Vi hoppas att Uppsalaborna märker av att vi kontinuerligt försöker förbättra kvaliteten på cykelnätet genom nybyggnationer, upprustningar och driftinsatser för ökad säkerhet året om, säger Daniel Fritz, trafikplanerare på Uppsala kommun.

Uppsala kommun arbetar även med beteendepåverkande insatser, både för att få fler att välja cykeln men också för att öka förståelsen och hänsynen till andra trafikanter för en säkrare trafikmiljö. Den senaste resvaneundersökningen visar att cykeltrafiken står för 36 procent av resandet i Uppsala tätort.

Några av cykelsatsningarna 2019:

  • Färdigställande av cykelparkeringshuset med över 1200 cykelparkeringsplatser
  • Färdigställande av den fjärde snabbcykelleden, Sävjaleden, och påbörjad projektering av den femte, Gränbyleden. Planerad byggstart hösten 2020.
  • Nybyggnation av sju kilometer cykelleder
  • Upprustning av över tio kilometer cykelleder
  • Förbättringar av belysning längs 28 kilometer cykelvägar i kommunen.

Utöver ovanstående arbetar Uppsala kommun mycket med att skapa fler parkeringsplatser för cyklar. Det handlar både om att bygga fler platser, vilket gjorts i såväl centrala Uppsala som vid exempelvis busshållplatser, naturreservat och parker, men också om att göra cykelparkeringarna mer tillgängliga genom regler och bortforsling av övergivna cyklar som stått för länge.

Tidigare placeringar:
2013: 14

2014: 7
2015: 5
2016: 2
2017: 3
2018: 1
2019: 1


Länk till cykelkartan över Uppsala tätort, tillhandahållen av Uppsala kommun.

<<
__________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.