0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

• VATTEN • SOMMAR 2020| Uppsala kommun (Uk) / Uppsala Vatten & Avfall AB>>
Flera orter i Uppsala kommun har låga grundvattennivåer. Det beror på att vintern och våren har varit varmare och torrare än normalt. I dagsläget är det inte aktuellt med något bevattningsförbud, men en smart användning av dricksvattnet är extra viktigt när nivåerna är låga på flera orter i kommunen.

– Det är viktigt att vi inte börjar vattna gräsmattor och liknande nu med dricksvatten. Om vi hjälps åt att ha en smart användning så räcker dricksvattnet till alla och förhoppningsvis klarar vi oss utan förbud, säger Bertil Lustig, chef på dricksvattenavdelningen, Uppsala Vatten.

­Uppsala har haft låga grundvattennivåer flera år i rad på grund av långa perioder med mer värme och mindre nederbörd än normalt. Det kom bra med nederbörd i höstas, men vintern var väldigt snöfattig och de senaste månaderna har varit torrare än normalt. På grund av den rådande pandemin så kommer också fler människor att stanna hemma i Uppsala över sommaren.

– Om det samtidigt blir en varm sommar där många använder mycket dricksvatten samtidigt för att till exempel vattna gräsmattor kan det bli aktuellt med bevattningsförbud för att vattenläget inte ska bli för ansträngt. Samtidigt har vi vidtagit flera åtgärder och står bättre rustade än tidigare somrar. En smart och enkel lösning för varje hushåll är att redan nu sätta ut en regntunna och samla regnvatten för att vattna med, säger Bertil Lustig.

TIPS: Läs mer vi den här länken.

Grundvattennivåer ort för ort:
Område  Nivå i vattentäkt
Uppsala stad     NORMAL
Vattholma     LÅG
Lövstalöt-Bälinge  NORMAL
Knutby NORMAL
Storvreta LÅG
Lejsta-Gåvsta-Tibble NORMAL
Ramstalund      NORMAL
Vänge NORMAL
Björklinge-Skuttunge-Läby NORMAL
Järlåsa NORMAL
Skyttorp LÅG

______________

Så funkar dricksvattnet i Uppsala kommun:

I Uppsala tar vi till största del grundvatten från Uppsalaåsen och Vattholmaåsen för att producera dricksvatten. Grundvatten är vatten som finns i marken och det bildas av nederbörd.

De stora vattenverken i Uppsala stad försörjer förutom Uppsala stad även Gunsta och Länna med dricksvatten. Men det finns även många mindre vattentäkter i våra kransorter. Lövstalöt-Bälinge, Björklinge-Skuttunge-Läby, Järlåsa, Vänge, Ramstalund, Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Lejsta-Gåvsta-Tibble och Knutby försörjs med dricksvatten från lokala vattentäkter.

Vattentäkterna är olika stora. Stora vattentäkter har större lagringskapacitet och påverkas inte lika snabbt av nederbörd, till skillnad från små magasin som reagerar snabbare på mängden nederbörd.

Exempel på en stor vattentäkt är den i Uppsala Stad, som är mindre känsligt för variationer i mängden nederbörd. Många av vattentäkterna i kommunens kransorter är små vattentäkter och påverkas snabbt av variationer i mängden nederbörd.

De olika vattentäkterna sitter inte ihop med varandra. Det är därför det kan vara bevattningsförbud på olika orter i kommunen – de får helt enkelt inte sitt dricksvatten från samma vattentäkt.

<<
_______________________________________
Artikelförfattare: Uppsala Vatten och Avfall AB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.