0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

• IDROTT • FOTBOLLSPLAN | Miljö / Uppsala kommun (Uk)
>>
Den nya konstgräsplanen på Johannesbäcksskolan i Uppsala har blivit certifierad enligt FIFA Quality PRO-standarden. Den blev därmed den första granulatfria konstgräsplanen i världen att uppfylla FIFA:s krav i ett fälttest.

På Johannesbäcksskolans grusplan anlades vid årsskiftet en konstgräsplan med planvärme, det är första konstgrässystem av den här typen i Sverige. Planen har utvärderats av ett testinstitut och har nu godkänts av FIFA (FIFA Quality PRO). Den blev därmed den första granulatfria planen utanför labbmiljö att godkännas – i världen. Planen uppfyller även Svenska Fotbollsförbundets nya krav för elittävlingsspel, som började gälla i år.

– Vårt mål är att Uppsala ska bli Sveriges bästa idrottskommun och för att nå dit är det avgörande med hög kvalitet på våra idrottsanläggningar. Därför är jag glad att vi nu tar ytterligare ett steg i det arbetet genom att modernisera Johannesbäcks konstgräsplan, säger Maria Patel (S), ordförande för Idrotts- och fritidsnämnden.Mikael Johansson, projektledare Uk, Josefine Åhrman, idrotts- och fritidschef Uk, Arto Näätsaari, Unisport och Bengt Törnblom, Hallbloms.


– Att Johannesbäck blir den första granulatfria konstgräsplanen i världen som är certifierad enligt FIFA Quality PRO-standarden är stort. Det känns verkligen bra att kunna erbjuda en miljömässigt riktigt bra plan som håller internationellt högsta klass, säger Josefine Åhrman, idrotts- och fritidschef, Uppsala kommun.

Fyllnadsmaterialet som används på Johannesbäcksskolan består av ett nyutvecklat material som förutom de miljömässiga fördelarna även ger vinster för spelkänslan och minskar skaderisken. Problemet med ”vanliga” konstgräsanläggningar är att de sprider skadliga mikroplaster i omgivningarna. Planen på Johannesbäcksskolan har en låg halt av polymer jämfört med andra konstgräsanläggningar.

Det nya konstgrässystemet har flera miljömässiga fördelar:

  • det innehåller inte gummigranulat
  • det innehåller inte latex
  • det innehåller inte wrapping fiber (bindgarn)
  • det uppfyller kraven i kemikalielagstiftningen REACH

Konstgräset Saltex Legacy med BioFlex infill är levererat av Unisport. Planen på Johannesbäck värms av fjärrvärme och är en avfyrauppvärmda konstgräsplaner i Uppsala.

<<
__________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.