0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

• BARN & UNGA • HÄLSA | Fysisk aktivitet / Livsmedelsverket


>>
Skolan är avgörande för att unga ska röra på sig – mer än hälften av barns och ungdomars fysiska aktivitet äger rum under skoltid. Barn och unga behöver röra på sig minst 60 minuter varje dag. Men bara en av tre ungdomar rör på sig tillräckligt. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet och Livsmedelsverket. Så här i corona-tider är det särskilt viktigt att både skola och föräldrar uppmuntrar elever som sitter hemma och pluggar att röra på sig.

Studien, som publicerats i Acta Paediatrica, bygger på data som samlats in från 3000 tjejer och killar från hela Sverige och som deltog i Livsmedelsverkets matvaneundersökning Riksmaten ungdom 2016–2017. Detta är den största undersökningen av ungas rörelsevanor hittills i Sverige där fysisk aktivitet har mätts objektivt, med rörelsemätare.

– Skolans betydelse för barns och ungdomars fysiska aktivitet är extra viktig att lyfta fram i dessa tider, då gymnasieelever studerar på distans och även många i grundskolan är hemma. Då gäller det att ändå komma ut och röra på sig – det är viktigt för hälsan på både kort och lång sikt, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.

Killar är mer aktiva än tjejer och yngre är mer aktiva än äldre
43 procent av killarna och 23 procent av tjejerna är tillräckligt fysiskt aktiva, det vill säga rör på sig minst 60 minuter varje dag i måttlig till hög intensitet. Måttlig intensitet innebär en viss ökning av puls och andning, medan hög intensitet ger en markant ökning av puls och andning. Nära hälften av barnen i årskurs 5 når rekommendationen jämfört med bara en fjärdedel av ungdomarna på gymnasiet. Minst rör sig tjejer på gymnasiet.

Billiga och tillgängliga fritidsaktiviteter för alla
Ytterligare en studie från Riksmaten ungdom 2016-17, publicerad i samma tidskrift, visar att ungdomar som deltar i organiserad fysisk aktivitet på fritiden är mer fysiskt aktiva under veckans alla dagar än de som inte gör det. Men här finns ojämlikheter – unga som har föräldrar med kortare utbildning deltar inte lika ofta i sådana aktiviteter.

– Att kunna delta i någon form av organiserad fysisk aktivitet är viktigt för alla ungdomar eftersom det bidrar till att de är mer fysiskt aktiva. Därför behöver det finnas fritidsaktiviteter som är tillgängliga och anpassade för alla, och som inte är för dyra eller kräver skjuts av föräldrar säger Gisela Nyberg, forskare på Karolinska institutet och GIH.

FAKTA OM RIKSMATEN UNGDOM 2016-17

  • Drygt 3000 ungdomar från hela Sverige deltog, i åk 5, 8 och 2 på gymnasiet. Ungdomarna speglar ett representativt urval av barn och unga i dessa åldrar.
  • Ungdomarna fick bära en rörelsemätare på höften i 7 dagar, all vaken tid, och svara på frågor om levnadsvanor.

Läs kortrapporten via den här länken (pdf)

<<
__________________________________________
Artikelförfattare: Livsmedelsverket | 2020-05-04

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.