0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

• SENIORBOENDEN • EKONOMI | Omsorg / Uppsala kommun (Uk)

>> Äldrenämndens arbetsutskott i Uppsala kommun har beslutat att föreslå till äldrenämnden den 14:e maj att avbryta den planerade upphandlingen av sju äldreboenden. Det handlar om verksamheterna vid Tunåsen, Lundgården, Björklingegården, Hagundagården, Dalbyhemmet, Västergården samt Karl-Johansgården.

Bakgrunden till beslutet är att inga anbud inkom i den redan annonserade upphandlingen av Lundgården och Björklingegården och det nu rådande läget med en pågående pandemi. Kommunen ser också ett behov av att genomlysa kommunens samlade bestånd av boenden för att kunna erbjuda platser med god boendemiljö och trygg omsorg.

– Alla våra utförare av vård och omsorg, såväl kommunala som privata – har nu som högsta prioritet att skydda riskgruppen äldre från att smittas och att begränsa fortsatt smittspridning. Detta går före allt annat arbete och jag gör därför bedömningen att det inte är lämpligt att planera för andra verksamhetsförändringar, säger Caroline Hoffstedt (bilden nedan).

Kommunen behöver också ta ett samlat grepp kring fastighetsbeståndet då flera boenden är i behov av renovering.

– Det viktigaste för mig är att Uppsalas äldre ges en trygg äldreomsorg av hög kvalitet. Nu har vi prövat om andra utförare kan vara med och bidra till att utveckla kvaliteten i vården och omsorgen på våra boenden, men då inga anbud inkom fortsätter vi att driva boendena i kommunal regi. Vi ser samtidigt över hur vi långsiktigt ska trygga tillgången till boendeplatser med god livsmiljö och hög kvalitet när vi blir fler äldre Uppsalabor, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

I Uppsala kommun finns 36 vård- och omsorgsboenden, motsvarande nära 2000 boendeplatser. Av dessa boenden drivs 23 i egen regi och 13 av privata utförare. I privat regi tillämpar kommunen driftsformerna LOU (Lagen om offentlig upphandling) där kommunen har ansvar för lokalerna men ett företag ansvarar för driften samt LOV (Lagen om valfrihet) där ett företag ansvarar för både lokal och drift.

<<
_____________________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk) | 2020-05-08

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.