0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

• KULTUR • MÅLERI| Loppmarknad / KONST / Uppsalamagasinet Luthagsnytt (UMLN)


Lördagen den 2 maj öppnar konstnären Peder Strandh sin sommarateljé i Stabby prästgård för tionde året i rad.

>>
I morgon lördag 2 maj öppnar UMLN:s redaktör tillika konstnär Peder Strandh upp sin sommarateljé i Stabby prästgårds gamla sädesmagasin för tionde året i rad. En tradition med andra ord. Denna säsong öppnar han upp tidigare på året än någon gång förr.

– Det är undantagstider som råder i dessa dagar (coronakrisen, red.). Tider som kräver att alla och envar tar sitt ansvar för att hålla avstånd till sin nästa, säger PederStrandh. Samtidigt ligger det i sakens natur att vi behöver komma ut och uppleva nytt, reflektera, samtala med andra och inte minst få frisk luft och motion.

Han tycker att få ställen kan vara lika lämpliga att besöka som sommarateljén vid Stabby prästgård när man ändå måste hålla avstånd.


– Jisses, man kan komma och titta på konsten, kanske fynda något i vår miniloppis, samtala med mig och andra kulturellt intresserade flanörer och sedan promenera i de underbart vackra omgivningarna. Allt inom enkelt räckhåll från Uppsala city, säger Peder Strandh. Om man inte kan cykla eller promenera så går det att åka kollektivt med nians (9) buss som stannar ett par hundra meter från ateljédörren, vid hållplatsen med prästgårdens namn.

Vad är det då för konst som visas i år?

– Jag och min dotter har varit och letat runt i mitt magasin där ett flertal alster som inte hänger på utställningar etc. finns förvarade. Det blir en hel del verk från 2000-talets första årtionde, berättar Strandh som tror att konstintresserade som känner hans nutida uttryck absolut kommer att känna igen sig i måleriet.

Vid sidan om äldre alster kommer Peder Strandh att måla på plats. Planen är att skapa en serie med Stabbymotiv, vilket naturligtvis låter sig göras allra bäst på plats.

– Dessutom kommer min dotter Emilia att finnas på plats emellanåt och, också hon, måla efter sitt tycke och smak. Det ska bli väldigt roligt att för tionde året i rad hänga upp kepsen i sädesmagasinet och tillsammans med henne få skapa underverk.

”Underverk” – Ingen blygsamhet här inte!?

– Verkligen inte. Jag har inget att ursäkta eller huka mig för när det kommer till mitt skapande och mina uttryck. Tvärtom! Jag, du och alla andra borde glatt basunera ut och dela med oss av allt det fantastiska vi gör för skönhetens och reflektionens skull, avslutar Peder Strandh innan han ursäktar sig och återgår till tavel-hängandet.


PLATS: Sädesmagasinet vid Stabby prästgård. Precis invid P-platsen.
TID: Lördag 1/5 och söndag 3/5 kl. 14-17
HANDIKAPPANPASSAT: Dessvärre inte. Men förhoppningsvis kan det bli ändring på det under sommarens gång.
TOALETT: Nej
ENTRÉPRIS: Nej
BETALNINGSMÖJLIGHETER: Kontanter och Swish
BUSSFÖRBINDELSE: Stadsbuss nr. 9 mot Mimmi Ekholms plats. Avstigning hållplats Stabby prästgård. 

<<
____________________________________________________
Artikelförfattare: S Tapper för Uppsalamagasinet Luthagsnytt

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.