0 0
Read Time:2 Minute, 56 Second

• KLIMAT & MILJÖ • OLJA | NATUR / Greenpeace Sverige


>>
Den norska högsta domstolen kommer att pröva ett överklagande från Greenpeace och Natur och Ungdom, gällande om det gick emot norsk grundlag när norska staten öppnade upp Arktis för oljeborrning. Miljöorganisationer ser det som ett erkännande av vikten av detta ärende för Norge och resten av världen.

– Vi ser fram emot en grundlig undersökning av om regeringen bröt mot grundlagen när de valde att bevilja nya oljelicenser i Arktis trots att de visste att världen befann sig mitt i en klimatkris. Vi anser att den norska staten måste hållas ansvarig och att oljelicenserna omedelbart måste bedömas ogiltiga. En seger kommer att vara historisk och få verkliga konsekvenser för klimatet, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge.

2016 stämde Natur och Ungdom och Greenpeace den norska staten för öppnandet av ny oljeborrning i Barentshav. Stämningen syftar till att skydda rättigheterna till en hälsosam miljö genom att stoppa denna expansion av ny oljeprospektering och oljeproduktion i Arktis. Mer än en halv miljon människor har undertecknat en namninsamling mot oljeborrning i detta sårbara område. Stämningen bygger på den norska grundlagen som säger att staten ska säkra kommande generationers rättigheter till en säker och hälsosam miljö.

Även om staten frikändes av Borgarting hovrätt i januari 2020, innehöll domen flera viktiga segrar för miljöornaisationerna. Den uppgav att miljöparagrafen är en rättighetsbestämmelse som ger oss alla rätten till en säker och hälsosam miljö. Domstolen beslutade också att omfattningen av Norges ansvar inkluderar miljöskador som orsakas av användning av exporterad norsk olja i andra länder.

En del av ärendet gäller också hurvida oljeborrning i Arktis är lönsam för samhället vilket Stortinget antog när de godkände oljetillståndet 2016. Det fanns allvarliga beräkningsfel i den ekonomiska analysen av framtida inkomster. Hovrätten drog slutsatsen att detta inte påverkade Stortingets beslut, men Högsta domstolen kommer nu att överväga detta vid sin behandling av ärendet.

– Klimaträttsfallet  i Högsta domstolen kommer att vara en stor spark i baken för alla norska politiker. De har inte ens lyckats göra vad våra rättigheter kräver av dem; Att bevara naturen och ett säkert klimat. Vi måste övertyga Högsta domstolen om att gränsen passerades när regeringen beviljade nya oljelicenser i värdefulla marina områden i Arktis, säger Therese Hugstmyr Woie, ledare för Natur och Ungdom.

Greta Thunberg ger stöd till det norska klimaträttsfallet
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har stöttat arbetet med den norska stämningen med en donation på 250 000 norska kronor genom Greta Thunberg Foundation. Thunberg tilldelades Fritt Ord-priset, som årligen ges i Norge till personer eller organisationer som har avancerat yttrandefrihet och meddelade att hon skulle donera sin del av prisbeloppet till rättsfallet.


Illustrationsbild. Greta Thunberg stödjer norska Natur och Ungdom och Greenpeace.

– Att öppna upp för mer oljeborrning i en klimatkris är helt verklighetsfrånvänt. Olja är olja oavsett var den bränns och av vem. Hur kan ett rikt land som Norge tänka så kortsiktigt? Olja hotar våra och kommande generationers rätt till ett säkert klimat, därför stödjer jag kampen som de norska organisationerna driver mot den norska staten, säger Greta Thunberg.

– Stödet från Greta Thunberg-stiftelsen är en stor ära, och vi kommer att se till att donationen kommer att användas till stöd för det kommande högsta domstolsfallet mot oljeborrning i Arktis. Donationen kommer att användas för att täcka juridiska kostnader och informationskampanjer och material för att göra fler människor medvetna om vad ärendet handlar om och vad som står på spel , sa Frode Pleym.

<<
__________________________________________________
Artikelförfattare 2020-04-20:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.