0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

• PSYKISK OHÄLSA • TEKNIK | BARN & UNGDOM / Uppsala kommun (Uk)


>> Uppsala kommun har beslutat att genomföra ett pilotprojekt med digitala kuratorer som ett komplement till den ordinarie elevhälsan på skolan. Målet är att ge fler elever tillgång till en kurator.

På skolor där en kurator ägnar en stor del av arbetstiden till åtgärder på individnivå, eller på mindre skolor med liten tillgång till kurator, skulle en digital kurator kunna vara ett komplement till elevhälsans personal. Därför vill kommunen prova detta i Uppsala under hösten 2020. Pilotprojektet omfattar två högstadieskolor och två gymnasieskolor, vilka skolor det blir ska bestämmas under våren.

– Psykisk ohälsa drabbar många ungdomar och gör det svårare att klara skolan. Elevhälsan har en viktig roll och genom detta pilotprojekt ges befintliga kuratorer större utrymme att arbeta hälsofrämjande och förebyggande. Samtidigt testar vi ett nytt sätt att kunna erbjuda fler elever samtalskontakt med en digital kurator, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden.

Anonym chat
Under våren ska Uppsala kommun upphandla leverantör av tjänsten digital kurator. Tjänsten genomförs av ett företag som erbjuder tillgång inom en halvtimme till en utbildad kurator via chat i en app. Eleven kan vara anonym till dess att kuratorn upplever oro över användarens situation. Elevhälsans personal får löpande tillgång till statistik kring vilka problem och samtalsämnen som är vanligast.

– Vi tar ungas psykiska hälsa på allvar och vill att fler elever ska ges möjlighet till stödjande samtal med kurator, tjänsten digital kurator blir ett komplement till den ordinarie elevhälsan på skolan och det kommer att finnas en samverkan. Förhoppningen är att elever som annars kanske inte söker upp kurator på skolan ska ges möjlighet att möta kurator på annat sätt, säger Christina Stenhammar, chef kommunal grundskola.

Pilotverksamheten ska genomföras med goda samarbetsrutiner mellan digital kurator och skolans elevhälsoteam för att säkerställa att skolan kan fånga upp problematik som kräver mer omfattande insatser. Den tekniska lösningen ska uppfylla juridiska krav vad gäller till exempel sekretess, GDPR och upphandling.

<<
________________________
Artikelförfattare 2020-04-16:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.