0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

• SVERIGE • VILT | Djur / Bestånd / Naturvårdsverket

>>

Naturvårdsverket har beslutat att fastställa miniminivåer för björn för fem år framåt. Naturvårdsverket bedömer att det bäst tillgodoser de politiska målen för rovdjursförvaltningen att besluta om miniminivåer som är så låga som möjligt utan att det riskerar att äventyra en gynnsam bevarandestatus för arten.

– Det är glädjande att se att länsstyrelserna har kommit fram till ett gemensamt förslag som vi kan fastställa. Nu har vi grunden för en stabil och förutsägbar björnförvaltning på plats, säger Hanna Dittrich Söderman som är vilthandläggare på Naturvårdsverket.

Björnpopulationen i Sverige har under de senaste åren legat på en stabil nivå kring cirka   2 900 björnar vilket är över den gräns som gäller för att björnpopulationen ska ha gynnsam bevarandestatus.

Gynnsam bevarandestatus för de stora rovdjuren bedöms utifrån flera olika kriterier som sammanvägs och rapporteras till EU vart sjätte år. Förutom populationsstorlek bedöms bland annat arternas livsmiljö och utbredningsområde. 2019 rapporterade Naturvårdsverket nya referensvärden till EU enligt artikel 17 i art- och habitatdirektivet. Det nya referensvärdet för minsta populationsstorlek för gynnsam bevarandestatus för björn i Sverige rapporterades till 1 400 individer utifrån bästa tillgängliga vetenskapliga underlag.

Förslag från länstyrelserna
Under 2019 lämnade länsstyrelserna förslag till Naturvårdsverket om miniminivåerna för björn i rovdjursförvaltningsområden. I februari 2020 har samtliga berörda länsstyrelser kommit in med förslag även på länsnivå. Miniminivåerna anges i antal föryngringar på både läns- och rovdjursförvaltningsområdesnivå som nationellt inte får underskridas.

– Att jobba med miniminivåer är en viktig del av rovdjursförvaltningen. Det ger oss en siffra på det lägsta antalet björnar som måste finnas på regional nivå för att vi ska ha livskraftiga björnstammar. Beslut om miniminivåer tas ungefär vart femte år vilket skapar en långsiktighet i hur vi förvaltar den svenska björnpopulationen säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

<<
__________________________________________________
Artikelförfattare: 2020-04-09

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.