0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

• DAGLIG VERKSAMHET • LSS | COVID-19 / Sars-cov2-pandemin / Habiliteringsersättning / Uppsala kommun (Uk)

Illustrationsbild.
>>

Uppsala kommun har beslutat att deltagare vid daglig verksamhet får behålla habiliteringsersättning även om de är hemma till följd av den pågående coronapandemin.

Omsorgsnämnden beslutade 8 april att deltagare i daglig verksamhet får behålla habiliteringsersättning även om de är hemma på grund av sjukdom eller för att efter skydda sig mot smitta. Det enhälliga beslutet fattades för att minska risker för smittspridning av coronaviruset och gäller retroaktivt från 11 mars och till och med 31 maj 2020.

– Vi vill värna att deltagarna i daglig verksamhet inte påverkas ekonomiskt om de blir sjuka eller om de tar ansvar och stannar hemma till följd av coronapandemin, säger Angelique Prinz Blix, ordförande i omsorgsnämnden.

Daglig verksamhet är en sysselsättning för personer som har någon form av funktionsnedsättning. Som motivation och stimulans betalar kommunen ut habiliteringsersättning till deltagarna. Ersättningen betalas ut per närvarodag, med 61 kronor/dag för närvaro fem timmar eller mer, och 51 kronor/dag för närvaro under fem timmar.

Daglig verksamhet är en av insatserna enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Inom Uppsala kommun finns totalt cirka 940 personer inom daglig verksamhet, som bedrivs i antingen kommunal eller extern regi. De som deltar i daglig verksamhet har vanligtvis sin försörjning i form av aktivitetsersättning eller sjukersättning från Försäkringskassan.

<<
__________________________________________________
Artikelförfattare: 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.