0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

• SVERIGE • SOLIDARITET | Sars-cov2-pandemin / Uppsala kommun (Uk)

Illustrationsbild.

>>
De fyra största städerna går samman i ett unikt initiativ för att bistå omsorgen i hela landet. Med ekonomiska garantier är städerna beredda att hjälpa samtliga kommuner att täcka sina akuta behov av skyddsutrustning och desinfektion.

Behovet av skyddsutrustning är stort i många kommuner. Den globala konkurrensen vid inköp av sådan utrustning är, med anledning av rådande pandemi, hård. För att stärka svenska kommuners möjligheter att snabbt få tillgång till rätt materiel går samtliga kommuner nu samman i gemensamma upphandlingar.

Upplägget är att inköpen utförs av SKI (SKL Kommentus inköpscentral), som ägs av Sveriges Kommuner och Regioner där samtliga landets kommuner är medlemmar. Varorna ska fördelas mellan samtliga kommuner enligt den prioritering som Socialstyrelsen, med stöd av länsstyrelserna, fastställer.

SKI kan genomföra inköpen genom en räntefri kredit på upp till 500 miljoner kronor hos Kommuninvest AB. För att beviljas sådan kredit går landets fyra största städer – Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – i borgen med upp till vardera 125 miljoner kronor.

Om och när fler kommuner väljer att bidra med egna borgensåtaganden ska de fyra första kommunernas åtaganden minskas i motsvarande omfattning.

För beslut om borgensåtagandet krävs godkännande av samtliga fyra kommuners kommunfullmäktige. I de fall då nästa ordinarie sammanträde är planerat alltför långt fram i tiden så kommer ett extra kommunfullmäktigemöte att hållas inom kort.

– Det är viktigt att vi samarbetar mellan Sveriges kommuner i detta tuffa läge för att säkerställa tillgången till skyddsutrustning för vård-och omsorgspersonal. Därför tar vi i de fyra största kommunerna initiativ till att finansiera en gemensam upphandling via SKR, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

– Det här är ett extraordinärt läge och annorlunda upplägg. Men i den allvarliga sits vårt samhälle är i nu så vill jag kunna se både Malmöborna och stadens medarbetare i ögonen och säga att vi är beredda att göra allt vi kan för att säkra tillgången till skyddsutrustning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

– Många av stadens medarbetare arbetar hårt i en svår situation. Vi ska göra vårt yttersta för att ge dem en så säker och trygg arbetsmiljö som möjligt. Det är självklart för oss att bidra så att vi kan få tillgång till rätt skyddsutrustning, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

– Stockholm är i ett allvarligt läge där tillgången till skyddsutrustning tidvis är ansträngd. Smittspridningen i våra verksamheter måste begränsas, både för våra medarbetares och äldres säkerhet. Därför är jag glad att vi tillsammans med de andra storstäderna nu kan presentera finansiering för att säkra samtliga kommuners materielförsörjning, säger Anna König Jerlmyr (M), kommunstyrelsens ordförande i Stockholm.

<<
__________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk)

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.