0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

• TRAFIKSÄKERHET • DÄCK | Bil / If Skadeförsäkring


>> Våren är här och för den som ännu inte har bytt till sommardäck börjar det snart bli dags. Tvärtemot vad många tror är det trafikfarligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren.

Att köra med odubbade vinterdäck under sommarhalvåret ökar risken för olyckor. Därför är det viktigt att byta från vinter- till sommardäck när det inte längre är risk för vinterväglag.

Bromssträckan för nya dubbfria vinterdäck är mellan 15 och 20 procent längre på torr och våt asfalt jämfört med nya sommardäck. Det visar tester som Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, gjort för att jämföra väggreppet mellan sommar- och vinterdäck vid sommarväglag.

– Det pratas mycket om hur viktigt det är med vinterdäck när det är snö och is på vägen, men det pratas inte lika mycket om farorna med att köra med vinterdäck på sommarhalvåret, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Vinterdäck på sommarvägar är också betydligt instabilare, särskilt vid undanmanövrar. Redan vid 70 km/h klarar de flesta inte en klassisk undanmanöver med vinterdäck utan att få okontrollerad sladd.

– Vi rekommenderar att byta till sommardäck så fort det blir torrt väglag, för att kunna känna sig trygg bakom ratten. Dessutom är det mer ekonomiskt att köra med sommardäck så här års. Vinterdäck slits nämligen 20 procent snabbare på vägbana som är varmare än 15 grader, säger Johan Granholm.

I år har Transportstyrelsen* valt att förlänga perioden som man får använda dubbdäck till 30 april istället för 15 april på grund av Covid-19. Dubbade vinterdäck är i vanliga fall förbjudna att köra med mellan 15 april – 1 oktober om det inte råder vinterväglag.

Lagar, regler och datum för däck – kort sammanfattning:

Det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck mellan 15 april* till 1 oktober om det inte är vinterväglag.

Du får ha vinterdäck från den 1 oktober-15 april.

Du måste ha vinterdäck mellan 1 december-31 mars om det är vinterväglag. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig.

* Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget innebär att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april 2020.

<<
_______________________________
Artikelförfattare: If Skadeförsäkring

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.