0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

• FRILUFTSLIV • FOLKHÄLSA | UTOMHUSLIV / Bra Länkar / Naturskyddsföreningen (Nsf)

>>
Ovanliga tider råder. En hel värld påverkas av coronaviruset. I en ny tillvaro präglad av hemarbete, distansmöten och social distansering dyker nya frågeställningar upp – arbetsdisciplin, rutiner och nya sätt att ladda på med energi både för vuxna och barn. Naturskyddsföreningen ger fem tips för att hitta ut och uppleva naturen.

I ett sätt att försöka lindra coronavirusets påverkan på samhället behöver många hålla sig väldigt mycket hemmavid och distansera sig från sociala kontakter – en ny och lite ovanlig situation.

– Vi blir ofta mer stillasittande på hemma. Därför är det viktigt att ta pauser och skapa utrymme för rörelse och motion. Gå ut i naturen, promenera, termosfika, andas frisk luft och njut av lugnet och den begynnande våren. Och ta med barnen på naturäventyr och upptäcktsfärd, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningens fem bästa naturtips:

  1. Hitta ut i spenaten. Oavsett om du bor i stan, strax utanför eller på landet – naturen finns överallt, även tätortsnära och i städernas parker. Hitta ut i naturen var du än bor med hjälp av gratistjänsten Naturkartan.
  2. Gå på naturäventyr. Ta med dig barnen ut på ett riktigt äventyr. Bygg en koja, ett bihotell eller gör en egen karta. Lyft upp ett par löv – studera och be barnen berätta vad de ser. Naturskyddsföreningen har samlat flera roliga tips, anpassade för familjer eller barn i grupp. 
  3. Lyssna på fågelsång. Stanna upp och lyssna på fåglarna och lär dig urskilja skillnader mellan olika fågelsång. En avkopplande aktivitet för såväl stora som små. Lär dig  de olika lätena med hjälp av fågelsångskolan i Sveriges radios Naturmorgon
  4. Den stora skräpjakten. När du ändå är ute – passa på att göra en insats för naturen. Ta med något att samla skräp i på promenaden. Diskutera med barnen – varför slänger vi skräp i naturen när vi vet att det är fel? Vad händer med skräpet? Sortera och släng på  närmaste återvinningsstation. 
  5. Ut med eleverna. Idéer och tips till naturnära undervisning för skolbarnen. Så fixar ni en hasselmusholk, fjärilsrestaurang eller faunadepå. Här finns 30 olika insatser för djur och natur att genomföra med barn och unga. Nu kan du som lärare också anmäla dig till en kostnadsfri fortbildning om friluftsliv med Naturskyddsföreningen, Naturskoleföreningen och Sportfiskarna. Tillsammans har vi redan utbildat över 2000 pedagoger runt om i Sverige.

– I all enkelhet, klä dig efter väder och ta med en fika. Slå dig ned. Se dig omkring. Njut. Naturen ger oss inte bara energi att klara av arbetsdagen, den är också värd att uppleva och njutas av. Särskilt så här års. Och när du ändå är ute – passa på att göra en insats, exempelvis att plocka skräp. Att ta hand om naturen är att ta hand om sig själv, avslutar Karin Lexén.

<<
__________________________________
Artikelförfattare:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.