0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

• KLIMAT & MILJÖ • SPARANDE | Första AP-fonden / Naturskyddsföreningen (Nsf)

>> Första AP-fonden meddelade idag att de gör sig av med sina innehav i fossila bolag på grund av de finansiella riskerna med kol, olja och gas. Naturskyddsföreningen applåderar beskedet och hoppas nu att de övriga AP-fonderna följer efter.

Första AP-fonden är först ut av de statliga AP-fonderna, som förvaltar våra pensionspengar, att dra sig ur bolag med fossil verksamhet. Fonden gör detta utifrån att de ser investeringar i bolag verksamma inom kol-, olje- och gasindustrin som för riskfyllda på sikt.

– Vi välkomnar det här fantastiska beskedet. Det sänder en tydlig signal till finansbranschen att investeringar i fossila bränslen inte bara eldar på klimatkrisen, utan att de också är olönsamma, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Fonden uppger själva att det handlar om 130 bolag verksamma inom fossilbranschen och att investeringarna är värda 4,5 miljarder kronor.

Naturskyddsföreningen har drivit kampanj för att få AP-fonderna att lämna fossila bolag och släppte tidigare i år rapporten ”Fossilfria pensioner”, som visade att myndigheterna Första till Fjärde AP-fonderna investerar i 89 av de 200 största fossiljättarna i världen. Rapporten visade att dessa investeringar inte är förenliga med vare sig Parisavtalet eller den nya AP-fondslagen som kräver ett större fokus på hållbarhet.

– Nu hoppas vi att de andra AP-fonderna följer Första AP-fondens beslut och snabbt gör sig av med sina fossila innehav. Våra gemensamma pensionspengar ska inte bidra till klimatkrisen utan till en hållbar framtid, avslutar Karin Lexén.

<<
_______________________________________________
Artikelförfattare: Naturskyddsföreningen | 2020-03-16

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.