0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

• LÄKEMEDEL • PANDEMI | Smitta / Läkemedelsverket
>>
Läkemedelsverket har igår via branschföreträdare rekommenderat apotek och detaljhandel att hjälpa till att motverka hamstring av läkemedel. Myndigheten har inga rapporter om störningar i leveranser av läkemedel på grund av utbrottet av covid-19. Däremot har man fått signaler om en ökad efterfrågan på vissa läkemedel på enskilda apotek och försäljningsställen.

Uppmaningen till apotek och detaljhandel är ett initiativ för att motverka hamstringseffekter och säkerställa att alla medborgare har tillgång till de mediciner de behöver.

Aktörerna bör begränsa hur mycket receptfria läkemedel som kan köpas av varje enskild kund. Apoteken rekommenderas också att begränsa utlämnandet av receptbelagda läkemedel så det täcker patientens behov under en tremånadersperiod.

– Vi vill uppmana alla berörda att göra vad de kan för att motverka överdrivna inköp av läkemedel, säger Catarina Andersson Forsman, generaldirektör vid Läkemedelsverket. För patienter och konsumenter med normala behov innebär rekommendationen inga stora förändringar, men det kan hjälpa oss att motverka eventuell hamstring.

Läkemedelsverket fick den 12 mars 2020 regeringens uppdrag att öka samordningen för att säkra tillgången till läkemedel i Sverige till följd av covid-19-pandemin. I uppdraget ingår att undersöka vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera risken för läkemedelsbrist med koppling till utbrottet av covid-19.

– Vi har hittills inte fått några rapporter från tillverkare om att något läkemedel har restnoterats på grund av covid-19-pandemin, säger Catarina Andersson Forsman. Däremot har enstaka apotek och försäljningsställen signalerat om ökad efterfrågan på vissa produkter, vilket har lett till att vissa läkemedel tillfälligt har tagit slut i sortimentet.

<<
______________________________
Artikelförfattare: Läkemedelsverket

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.