0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

• AFRIKA • COVID-19 • DJUR | SMITTA / Pandemi / The Perfect World Foundation

Våra nära släktingar dvärgschimpanserna riskerar att drabbas av den pågående covid19-pandemin.  
>>
Dvärgschimpansen är nära besläktat med människan och riskerar därför att bli smittad av det nya coronaviruset, COVID19. Schimpansprojekt sätts nu i karantän för att skydda djuren. Den ekonomiska krisen bidrar även till färre donationer, vilket slår mot djur- och naturprojekt över hela världen.

– Vi har fått ett nödanrop från ett av våra projekt i Kongo som förklarar att läget är kritiskt på grund av risken för COVID-19, samt betydande ekonomiskt bortfall, säger Ragnhild Jacobsson, VD på The Perfect World Foundation.

Bonobon, eller dvärgschimpansen som den även kallas, är en av de människoapor som genetiskt är närmast besläktade med människan och kan därför bli smittad av samma virus som människor.

– Dvärgschimpanser får samma virus som människor men har högre risk att dö och sätts nu i karantän. COVID-19 innebär en ökad risk för samtliga djur- och naturprojekt som vi arbetar med då det drabbar personal och donationer, fortsätter Ragnhild Jacobsson.

Karantänen av dvärgschimpansen innebär att besökare förbjuds att tillträda områden där dvärgschimpansen existerar. Även personal som befinner sig på områden rekommenderas minimal kontakt med människor utanför karantänen.

– Även djur- och naturprojekten är i en kris och på sikt kan vi få problem att säkerhetsställa det mest elementära, nämligen mat till djuren, säger Ragnhild Jacobsson.

Beroende av donationer 
COVID-19 har slagit hårt mot ekonomin och Ragnhild Jacobsson förklarar att det kan bli en utmaning att säkerhetsställa att djuren får föda på de projekt som The Perfect World Foundation stödjer.

– Våra vilda djur har länge varit under en kris av olika anledningar såsom klimatförändringar och tjuvjakt. Detta har i sin tur belastat organisationer som vår då de ekonomiska behoven ökat dramatiskt de senaste åren, säger Ragnhild Jacobsson. 

Djuren, naturen och därmed organisationer som The Perfect World Foundation är beroende av insamlingar från företag och privatpersoner och enligt Ragnhild har den pågående viruskrisen snabbt blivit kännbar genom minskande donationer. Hon poängterar  att krisen inte endast berör dvärgschimpansen utan samtliga djur- och naturprojekt. Bland annat nämner hon ett projekt i Afrika där organisationen arbetar med att skydda “noshörningsbebisar“ vars mammor dött i tjuvjakten, och där det nu kan bli utmanande att förse noshörningarna med föda och säkerhet om donationerna minskar.

– Coronaviruset påverkar oss alla och vi måste naturligtvis släcka de mest akuta bränderna först. Men låt oss inte glömma de sårbara som inte kan tala för sig själva, avslutar Ragnhild Jacobsson.

<<
_________________________________________
Artikelförfattare: The Perfect World Foundation

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.