0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

• PANDEMI • LÄKEMEDEL| Behandling / Covid-19 / Läkemedelsverket 

>>
I samband med utbrottet av covid-19 har det uppkommit frågor om användning av
värk- och febernedsättande läkemedel (till exempel ibuprofen, naproxen och paracetamol). Tillgängliga vetenskapliga data ger inte stöd för vare sig gynnsamma eller skadliga effekter specifikt på sjukdomsförloppet vid covid-19 infektion. Det är viktigt att följa de rekommendationer som ges i informationen i läkemedelsförpackningen (bipacksedel).

NSAID-läkemedel (icke-steroida antiinflammatoriska medel) som innehåller t.ex. ibuprofen eller naproxen, har inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande egenskaper. Paracetamol har också smärtlindrande och febernedsättande effekter. Både NSAID-läkemedel och paracetamol finns att köpa receptfritt för egenvård.

Det finns idag inget godkänt läkemedel för att behandla covid-19. Användning av paracetamol eller NSAID-läkemedel under en covid-19-infektion kan lindra feber och sjukdomskänsla. Dessa läkemedel kan dock inte förväntas minska risken för att utveckla svårare former av covid-19, förkorta sjukdomsförloppet, minska smittsamheten, förkorta perioden man är smittsam eller förebygga infektion.

Om man har symtom på en övre luftvägsinfektion är det viktigt att stanna hemma och därmed minimera risken för smittspridning även om febern sjunker efter behandling med NSAID-läkemedel eller paracetamol. Den febernedsättande effekten kan maskera tecken på försämring av infektionen. Det är därför viktigt att vara extra uppmärksam på hur sjukdomsförloppet utvecklar sig. Vid försämring av sjukdomstillståndet eller utebliven förbättring ska man rådgöra med 1177 Vårdguiden.

Möjliga biverkningar med av NSAID-läkemedel och paracetamol framgår av den medföljande bipacksedeln. Riskerna med NSAID-läkemedel för äldre personer och personer med vissa kroniska sjukdomar bör särskilt beaktas. Så låg dos som möjligt och kortast möjliga behandlingstid ska alltid eftersträvas för att minska risken för biverkningar.

Läkemedelsverket medverkar aktivt i en pågående utredning angående ibuprofen och eventuell risk för försämring av allvarliga infektioner. Den initierades i maj 2019 av EMAs säkerhetskommitté PRAC och beräknas avslutas under sommaren 2020.

<<
__________________________________
Artikelförfattare:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.