0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

• SJUKVÅRD • SMITTA | Coronavirus / Akademiska sjukhuset (UAS) / Enköpings lasarett / Region Uppsala

>>
Allmänna sammankomster med mer än 500 personer bör tills vidare inte få hållas, skriver Folkhälsomyndigheten i en hemställan till regeringen.

Eftersom det finns tecken på att covid-19 sprids i det svenska samhället är det nu läge att, som en tillfällig åtgärd, inte få hålla allmänna sammankomster med mer än 500 personer i Sverige. Det skriver Folkhälsomyndigheten i den hemställan som skickades till regeringen i dag, den 11 mars.

Syftet med förslaget är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet, och kanske också från omvärlden, och samlas på en och samma plats. Det gäller alltså exempelvis stora idrottsevenemang, stora konserter, mässor och konferenser.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Ett sådant beslut från regeringen bör omprövas kontinuerligt i samråd med Folkhälsomyndigheten, och inte gälla längre än nödvändigt.

Regeringen tog omedelbart rekommendationen till sig varför det nu är max 500 personer som gäller vid sammankomster. //UMLN


 

I dag blev det också klart att Region Uppsala inför besöksförbud på samtliga vårdavdelningar på länets sjukhus. Besöksförbudet införs med anledning av att Folkhälsomyndigheten igår höjde risknivån för samhällsspridning av covid-19 i Sverige till ”mycket hög”.

Under eftermiddagen onsdag den 11 mars har tf. regiondirektör Thomas Thunblom utifrån Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer fattat beslut om att införa besöksförbud på Region Uppsalas vårdavdelningar. Beslutet omfattar avdelningar vid Akademiska sjukhuset, Lasarettet i Enköping och närvårdsavdelningar med inneliggande patienter.

Beslutet gäller tills vidare. Undantag kan göras för närstående till kritiskt sjuka patienter om besökare inte har luftvägssymtom. I sådana fall ska man rådgöra med respektive avdelning.
Besöksförbudet gäller inte föräldrar till barn som vårdas på sjukhus.

– Har man närstående eller familjemedlemmar som är inlagda för vård innebär det här att man inte kan besöka dem i nuläget, detta av hänsyn både till våra patienter och våra medarbetare. Vi måste skydda våra patienter och vidta alla åtgärder vi kan för att förhindra att vi får in smittan i vår verksamhet, säger Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

<<
____________________________
Artikelförfattare: Region Uppsala

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.