0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

• SKOLA • INFLYTANDE | Lundellska skolan (Skrapan) / Uppsala kommun (Uk)

Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden, Nina Tateladze, ordförande i Skrapans elevkår.
>>
Färre prov? Fler bensträckare? Det är exempel på frågor som Skrapans elevkår på Lundellska skolan tar upp med skolledningen.
Enligt skollagen ska elever ges inflytande över utbildningen och deras arbete med inflytandefrågor ska stödjas och underlättas. Därför har Uppsala kommun sedan 2015 en överenskommelse med samarbetsorganisationen Uppsala Elevkårer och elevråd som innebär ekonomiskt stöd från kommunen för bland annat elevskyddsombudsutbildningar som stärker elevernas möjlighet till inflytande över arbetsmiljön i skolan.

Inför årsskiftet 2019/2020 beslutade utbildningsnämnden om fortsatt ekonomiskt verksamhetsbidrag till Uppsala Elevkårer och elevråd som får 740 000 kr per år under 2020 och 2021.

– Elevkårer stärker ungas möjlighet att engagera sig och bidrar till en välfungerande demokrati. Att elever inkluderas i beslutsprocesser och i frågor som rör dem är viktigt, därför är jag glad över att vi tagit beslutet om ett fortsatt stöd, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Aktiv elevkår
Uppsala Elevkårer och elevråd är en regional del av Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd. Skrapans elevkår på Lundellska skolan i Uppsala är en av de mest aktiva kårerna lokalt med cirka 1 300 medlemmar. En styrelse med sju elever driver verksamheten som består av tre områden: samla in och föra elevers talan, representation i skolledningen och event. Bland annat har elevkåren regelbundna möten med skolledningen för att framföra elevers synpunkter.

– Jag brinner för att föra andra elevers talan och att kunna påverka hur vår upplevelse av skolan blir. Och vi får gehör för våra synpunkter. Det kan gälla att det är för många prov under en viss period eller att det behövs en bensträckare vid längre lektioner, säger Nina Tateladze, 18 år som studerar samhällsvetenskapsprogrammet på Lundellska skolan och är ordförande i Skrapans elevkår.

Viktigt med ekonomiskt stöd
Skrapans elevkår har bland annat arrangerat en valrörelse med politikerintervjuer, hållit skolval och ordnat bal. Under 2018 genomfördes också en lyckad kampanj mot utvisningen av en skolkamrat.

– Medlemsavgifterna täcker inte kostnaderna för elevkårens aktiviteter, så utan verksamhetsbidrag skulle det inte fungera. Vi behöver kommunens ekonomiska stöd och är verkligen tacksamma för att överenskommelsen har förlängts, avslutar Nina Tateladze.

<<
_____________________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk) | 2020-03-09

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.