0 0
Read Time:2 Minute, 22 Second

• UPPSALA ÖSTRA • TRYGGHET | Gränby / Kvarngärdet / Polisen / Uppsala kommun (Uk)

UNDER TORSDAGEN presenterades handlingsplanen för ökad trygghet på Levertinsgatan i Gränby. Från vänster: Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), ICA-handlare Mats Lundgren, rektor för Gränbyskolan Cilla Peiro, kommunpolis Lisa Sannervik samt kommunens säkerhetschef Anders Fridborg.


>>

På torsdagen presenterades förslaget till Uppsala kommuns nya handlingsplan för ökad trygghet i Gränby och Kvarngärdet. Planen ska beslutas på kommunstyrelsens sammanträde den 11 mars.
– Vi har sett en oroväckande utveckling i Gränby den senaste tiden och då måste vi agera. Gränbyborna ska känna sig trygga i sitt bostadsområde. Inget annat duger, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

Ett efter skol-program i Gränby, regelbundna trygghetsvandringar, klottersanering och ökad polisiär närvaro. Det är några av åtgärderna som på torsdagen presenterades i Uppsala kommuns nya handlingsplan för ökad trygghet i stadsdelarna Gränby och Kvarngärdet.

– Om vi ska lyckas behöver vi jobba på många fronter samtidigt. Det handlar om allt ifrån att asfaltera vissa gator och rusta upp otrygga miljöer till fler poliser i området, säger Erik Pelling (S).

Handlingsplan för att vända utvecklingen
Handlingsplanen har tagits fram med anledning av den negativa utvecklingen i delar av Gränby och Kvarngärdet. Utifrån polisens kriterier har området bedömts vara i riskzonen för att bedömas som särskilt utsatt.

– Som kommunpolis är jag positiv till att samarbetet mellan olika aktörer i området stärks. Handlingsplanen är både bred och konkret. Den föreslår bland annat fokus på brottsförebyggande arbete och införande av bevakningskameror som vi kommer vara särskilt involverade i, säger kommunpolis Lisa Sannervik.

Våldshandlingar, skottlossningar, anlagda bränder, parkeringsproblematik, nedskräpning och skadegörelse är några av de saker som bidragit till behovet av en handlingsplan för ökad trygghet. Gänggrupperingar har skapat problem runt bland annat Gränbyskolan och näringsidkare har behövt vidta åtgärder för att upprätthålla ordningen i sina butiker.

– För ett år sedan var situationen outhärdlig, men tack vare ett nära samarbete med polisen och kommunen har det blivit mycket bättre. Handlingsplanen blir ett viktigt verktyg i vårt fortsatta arbete, säger ICA-handlare Mats Lundgren.

Fem områden i fokus
Den nya handlingsplanen fokuserar på fem områden, dit mål och aktiviteter kopplas. De fem områden är barn och unga, trygg närmiljö, samverkan med polisen, samhällsengagemang samt information och kommunikation.

– Jag välkomnar de konkreta aktiviteter som föreslås i handlingsplanen för att barn och unga ska känna sig trygga både under och efter skoltid, säger rektor för Gränbyskolan Cilla Peiro.

Kommunen konstaterar också att det även finns ett behov av ökat samarbete mellan viktiga aktörer i området, såsom skola, näringsliv, polis och kommunen. På den pressträff som anordnades medverkade kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), kommunens säkerhetschef Anders Fridborg, kommunpolis Lisa Sannervik , rektor för Gränbyskolan Cilla Peiro samt ICA-handlare Mats Lundgren.

Kommunstyrelsen är ansvarig för genomförande och uppföljning av handlingsplanen. Handlingsplanen beskriver inriktning och mål för kommunens arbete i området under perioden 2020-2021.

<<
___________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.