0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second

• KONFLIKT • BARN & UNGDOM | Polis / Socialtjänst / Uppsala kommun (Uk)

Illustrationsbild
>>
Unga som utsätts för brott kan känna sig rädda, ledsna och arga en lång tid efteråt. Socialtjänsten erbjuder därför medlingssamtal mellan brottsoffer och förövare. Ett sådant samtal kan hjälpa till med bearbetningen av händelsen. Samtalen är uppskattade av både brottsoffer och gärningsperson.

Ungdomar som har blivit utsatta för brott kan både få svårt att äta, sova och koncentrera sig. För att bearbeta händelsen, få svar på sina frågor, framföra sin version och visa sina känslor kan de få möta förövaren i en säker miljö, tillsammans med en medlare från socialtjänsten.

– Medling är en av få insatser som erbjuds brottsoffret. Rättsväsendet har annars i princip främst fokus på gärningspersonen och att den personen ska få sitt straff, säger socionomen och medlaren Calle Rönnbäck.

Medlaren är med som stöd i samtalet. Det är de unga som styr samtalet och bestämmer vem eller vilka som ska vara med.

– Jag träffar både brottsoffret och förövaren i förväg för att prata igenom vad medling är, säger Calle Rönnbäck.

Medlingssamtalet kan handla om den specifika brottshändelsen. De som medverkar kan också prata om hur de vill förhålla sig till varandra i framtiden om de har en relation.

Enkätundersökningar visar att medling är mycket uppskattat av både brottsoffer och gärningsperson. En genomsnittlig skattning är 9 av 10.

– Medlingen är ett möte som ger nya möjligheter för båda parter. Många känner sig lättade efteråt, när de har fått prata om brottet eller konflikten. Det blir en chans att komma vidare för alla som varit inblandade.

Ett tillfälle att ta ansvar
Den person som har utfört brottet får under medlingssamtalet en möjlighet att ta ansvar för det som hänt.

– När den personen verkligen får veta hur den andra har upplevt brottet kan samtalet bli ett tillfälle att ansikte mot ansikte närma sig en förståelse för varandra. Och det finns flera studier som tyder på att medling kan minska risken för återfall i brott hos gärningspersonen, säger Calle Rönnbäck.

Medlaren kan även prata enskilt med alla inblandade efter medlingsmötet.

Vårdnadshavare deltar sällan eller aldrig vid själva medlingen. Men de är ofta delaktiga vid mötena innan som förbereder parterna inför medlingen.

Vad är medling?
Medling är ett möte efter en brottshändelse eller en konflikt mellan de som varit inblandade. Medling ska erbjudas* till alla gärningspersoner mellan 12 och 20 år enligt lagen medling vid anledning av brott.

De vanligaste vägarna till medling är via förhör hos polisen eller kontakt med socialtjänstens ungdomsbrottsgrupp. Medlingsmötet är alltid frivilligt och ersätter inte åtal eller rättegång.

Stödcentrum för unga brottsutsatta vänder sig till ungdomar i åldern 13-20 år som blivit utsatta för brott som till exempel personrån, misshandel, våldtäkt, olaga hot och ofredande. Även du som blivit vittne till ett brott, eller du som är förälder till en ungdom som blivit utsatt för brott, kan få stöd och hjälp.

Vad Uppsala kommuns Stödcentrum kan erbjuda:

  • Stödsamtal – Hjälp att bearbeta händelsen och att hantera känslor och reaktioner efteråt.
  • Praktisk hjälp – I kontakten med polis, åklagare, försäkringsbolag och andra instanser
  • Rådgivning – Till exempel hur man gör för att få ut ett skadestånd
  • Rättegångsstöd – Hjälp att förbereda dig inför en eventuell rättegång
  • Föräldrastöd – Råd och stöd till föräldrar som önskar det

Vi arbetar under sekretess och kontakten är kostnadsfri. Brottet behöver inte vara polisanmält.

<<
_____________________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk) | 2020-02-28

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.