0 0
Read Time:4 Minute, 21 Second

• KULTUR • Musik | Axplock / Uppsala Konsert & Kongress (UKK)

BILDEN: Ane Brun
>>
En kör från anrika Mariinskijteatern i St. Petersburg, en hyllningskväll till Hasse och Tage, och en konsertupplevelse inspirerad av ett skogsrave. Och vokalgruppen Manhattan Transfer kommer med sin hit (från 1976) chanson d’amour … Ja jisses, massor av upplevelsemumma väntar UKK-besökaren under 2020. Här kommer några nyheter och glimtar ur UKK:s kommande program!


Hasse Alfredsson och Tage Danielsson (bilden t.h.) har fått oss att skratta, gråta och se omvärlden med nya ögon sedan de startade sitt samarbete på Radiotjänst på 1950-talet. Under drygt 30 år skapade de en oförglömlig och enastående nationalskatt av texter, sånger, revyer och filmer. Föreställningen ”Till Hasse & Tage” är en varm, personlig och underhållande kärleksförklaring till komikerparet. Carl Bagge som tillsammans med Per Ekdahl stod bakom förra årets publiksuccé ”Till Monica” har nu samlat Vanna Rosenberg och Stockholm Voices m.fl. för att tillsammans med dem ta sig an denna guldgruva av underfundiga och tänkvärda texter, melodier och sånger. Lika aktuella nu som då. 16/5 (biljettsläpp 28/2).

Mariinsky Chorus, dirigent: Andrey Petrenko, kormästare
Internationellt hyllad kör från den anrika Mariinskijteatern i St. Petersburg besöker Uppsala för första gången. Ryska tonsättare står i fokus, men självklart blir det också en och annan blinkning till klassisk julmusik. Under ledning av kormästare Andrey Petrenko. 19/12 (biljettsläpp 28/2).

Trespassing
Kompositören Mikael Karlsson och Siri Karlsson har tillsammans skapat Trespassing, en scenisk konsert inspirerad av ett skogsrave. En värld av prismatiska rytmer, råa syntar, jordiga improvisationer, jubelkörer, barocka figurer, nattflyn och vingfärder. Trespassing spelades på Orionteatern 2019. Nu åker denna bejublade upplevelse på turné för att styra även oss Uppsalabor rakt in i mörkret, ner under vatten och iväg längs gnistrande tidsaxlar 25/10 (biljettsläpp 28/2) 

Sona Jobarteh
Inom jalikulturen eller griotkulturen i Gambia och Senegal föds man in i yrket som musiker, underhållare och historieberättare, ett yrke som gått i arv hundratals år i några västafrikanska släkter. Sona Jobarteh har förnyat traditionen med sitt starka budskap om jämlikhet, kärlek och respekt, och är nu en stark förebild för kvinnliga griots. Hon är utbildad inom klassisk musik och komposition i London, är en scenpersonlighet med elektrisk närvaro och har en förmåga att mixa traditionell västafrikansk musik med afropop och blues till en cocktail fylld av kraft, färg och dans! 17/10 (biljettsläpp 28/2)BILDEN: Sona Jobarteh

En kväll med Sveriges Radio om livets stora frågor
Hanna Hellqvist är programledare för P3 Psykologen, en podd om livet när det skaver. I podden delar lyssnarna med sig av sitt innersta för Hanna som själv valt att vara öppen med hur svårt det ibland är att bara vara människa. Anna Davour är en av personerna bakom P3 Dystopia, en podd om vad som händer om det värsta inträffar. Programmet rör sig i gränslandet mellan vetenskap och filosofi och utreder vår tids stora ödesfrågor. Genom att driva de stora problemen till sin spets försöker P3 Dystopia visa hur våra handlingar idag kan påverka framtiden. Det blir en kväll om de stora frågorna, både om de som handlar om oss själva och om det som sker i vår omvärld. Fler medverkande tillkommer. Kvällens värd: Christer Engqvist från P4 Uppland. 24/3

Alice!
Fyra musiker tar sig an välkända barnvisor och mer okända låtar ur Alice Tegnérs musikskatt. Med musik och animationer skapas en poetisk drömvärld och en annorlunda musikupplevelse för hela familjen. Josefine Lindstrand, sång, Leo Svensson Sander, cello och såg, Lisa Långbacka, dragspel och sång, Thomas Backman, träblås, Animationer: Helene Berg. I samarbete med Musik i Uppland. 26/9 (biljettsläpp 28/2)

Erki Pärnoja
Kompositör och multiinstrumentalist. Med sina två album “Himmelbjerget” (2015) och “Efterglow” (2017) har Erki Pärnoja tagit klivet ut ur bakgrunden som gitarrist i konstpopgruppen Ewert and The Two Dragons till lysande prisbelönad soloartist. Hans musik uppehåller sig i ett svalt nordiskt ljudlandskap, mitt emellan drömpop och sjuttiotalets tunga gitarrock. 28/11 (biljettsläpp 28/2)

Uppsala Blåsmusikfestival
Premiär för Uppsala Blåsmusikfestival! Invigning med Linnékvintetten. Därefter fylls dagen av konserter från de olika deltagande orkestrarna, och avslutas med en sprakande festivalkonsert med Uppsala Blåsarsymfoniker och Arméns Musikkår.
Medverkande: Linnékvintetten, Hemvärnets Musikkår Uppsala, Gamla Uppsala Symphonic Band, Volvo i Eskilstuna Musikkår, Hemvärnets Musikkår Södertörn, Uppsala Blåsorkester, Hemvärnets Musikkår Gävleborg, Västerås Stadsmusikkår, Mjölby Stadsmusikkår, Uppsala Blåsarsymfoniker, Arméns Musikkår. 4/4


BILDEN: Manhattan Transfer

The Manhattan Transfer
Den amerikanska vokalgruppen The Manhattan Transfer har sålt miljontals album och har en uppsjö av hits med sig i bagaget. Genom fyra årtionden har deras melodiska och jazzinspirerade musik lockat publik år efter år och nya generationer tillkommer hela tiden. För att inte tala om att de vunnit 10 Grammy Awards och varit nominerade ytterligare 20 gånger! 20/12

Ane Brun
Efter några år fyllda av samarbeten med symfoniorkestrar och den otroliga coverplattan Leave Me Breathless, släpper nu den stockholmsbaserade norskan originalmusik igen. Den första sedan When I’m Free (2015). I höst följer en omfattande Europaturné. Som alltid har Ane Brun valt sina medmusiker med stor omsorg och får sällskap av bland andra cellisten Lovisa Samuelsson och grammisbelönade pianisten Martin Hederos.
Förband: Ellekari. 16/10

<<
________________________________________________________________
Artikelförfattare: Uppsala Konsert & Kongress

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.