0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

• HANDEL MED VILDA DJUR • KINA | Wildlife Protection Act / Världsnaturfonden (WWF)

>>
I måndags (läs 24 februari) beslutade Kinas nationalförsamling om en ny lag som förbjuder konsumtion av vilda djur i hela landet. Efter coronautbrottet covid-19 infördes ett tillfälligt förbud för djurmarknader. Nu startar ett arbete med att förändra lagarna som reglerar handeln med vilda djur för att bättre skydda folkhälsan och miljön.

Coronavirusutbrottet i Kina tros ha börjat vid en djur- och viltköttmarknad i Wuhan där man bland annat sålde ormar, civetter och andra djur som föda. Där fanns också råttor, ormar, jättesalamandrar och vargvalpar till försäljning. Efter virusutbrottet stängdes marknaderna temporärt. Nu måste viktiga åtgärder till för att förbättra situationen på lång sikt, menar WWF.

 – Beslutet att förbjuda konsumtion av viltkött är goda nyheter inte bara för människor som riskerar att smittas i framtiden, utan också för de arter som hotas av tjuvjakt. Här finns nu en stor möjlighet att djurmarknaderna stängs permanent. Men enbart ett förbud kommer inte att stoppa den illegala handeln så länge efterfrågan finns kvar. Därför måste vi jobba på mycket bredare front med att stoppa ett ohållbart utnyttjande av vilda djur för matkonsumtion och som ingrediens i traditionell kinesisk medicin, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.– Ingen tradition är värd att skyddas om det bidrar till att människor drabbas och att arter utrotas. Arternas betydelse för ekosystem och biologisk mångfald och för människors hälsa måste värderas högre än priset på deras kött, tänder, ben och horn, säger Zhou Fei på WWF:s Kinakontor.

Beslutet den 24 februari innebär att konsumtion, handel, jakt och transport av vilda djur för konsumtionsändamål kommer att förbjudas tills en ny reviderad lagstiftning kommit på plats (Wildlife Protection Act). Användningen av vilda djur för vetenskaplig forskning, medicinskt bruk och utställningar ska gå igenom strikta kontroller och godkännas av myndigheter.

Industrin kring uppfödning av vilda djur är gigantisk i Kina. En rapport från landets ingenjörsvetenskapsakademi 2017 uppskattade att branschen omsatte cirka 740 miljarder kronor.

<<
_________________________________________________
Artikelförfattare: Världsnaturfonden (WWF) | 2020-02-26

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.