0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

• VÄRLDEN • Det fria ordet | Journalistik / Sociala medier / Amnesty International

Illustrationsbild.
>>
-Minst åtta journalister har dödats i Somalia och Puntland sedan 2017.

-Journalister utsätts för godtyckliga gripanden och attackeras fysiskt.

-Sedan oktober 2018 har åtta journalister flytt landet.

-Kritiska åsikter censureras genom både mutor och avancerad övervakning på sociala medier.

Våldsamma attacker, hot och trakasserier mot människor som arbetar med media i Somalia gör landet till ett av de farligaste platserna i världen för journalister. Det konstaterar Amnesty International i den nya rapporten “We live in perpetual fear”.

I rapporten har Amnesty dokumenterat en dramatisk försämring när det gäller yttrandefriheten och pressfriheten sedan landets president, Mohamed Abdullahi ‘Farmajo’, kom till makten i februari 2017. Journalister kämpar mot riktade attacker utförda av både al-Shabaab och regeringens säkerhetsstyrkor, mot ökad censur och mot godtyckliga gripanden – något som också tvingat åtta personer att fly landet.

Dödliga attacker
– Somaliska journalister befinner sig under belägring. Att utsättas för bilbomber, att bli beskjutna, misshandlade och godtyckligt gripna – villkoren som journalister arbetar under är fruktansvärda. Attackerna mot yttrandefriheten och pressfriheten sker också under straffrihet. Myndigheterna undersöker knappt några attacker alls mot journalister, säger Deprose Muchena (bilden), Amnesty Internationals regionchef för östra och södra Afrika.

Minst åtta journalister har dödats i Somalia sedan den sittande presidenten kom till makten 2017. Fem personer dog i olika urskillningslösa attacker utförda av al-Shabaab, två personer dog i attacker utförda av oidentifierade förövare och en person sköts av en polis.

Mutbrott
Amnesty har också dokumenterat censur och anklagelser om mutor som den somaliska regeringen ska vara ansvariga för. Tjänstemän vid presidentenstaben uppges ha betalat ut månatliga mutor till vissa medieägare och mediechefer för att de inte ska publicera “ofördelaktiga” historier.

Journalister som Amnesty intervjuat berättar att deras redaktörer gett dem order om att inte skriva artiklar som är kritiska mot presidenten och premiärministern och de personer som finns omkring dem, och att inte heller skriva om säkerhetsläget, korruption eller människorättsövergrepp. Amnesty har dokumenterat fyra fall där journalister blev av med jobbet för att de trotsat den här påbjudna censuren.

– Strävan efter att skapa en positiv bild av landet har lett till att myndigheter i Somalia har tagit till repressiva metoder som går helt emot internationell människorätt. Myndigheterna har tvärtom en skyldighet att upprätthålla yttrandefrihet, informationsfrihet och pressfrihet, fortsätter Deprose Muchena.


Klappjakt på sociala medier

Den utbredda censuren har tvingat många journalister att istället publicera sig på sociala medier för att uttrycka sina åsikter. Då har myndigheterna istället tillsatt särskilda team som övervakar och rapporterar “kritiskt” innehåll.

Journalister berättar att regeringsföreträdare ofta ringer dem och hotar med allvarliga konsekvenser om de vägrar att ta bort innehåll, som upplevs som kritiskt, från deras personliga sociala medier-konton. Amnesty kan också dokumentera 16 fall av Facebook-konton som har stängts ner permanent, varav 13 tillhör journalister, mellan åren 2018 och 2019. Enligt uppgift ska det beror på att de kränkt Facebooks communityregler.

– Facebook måste se till att de inte blir manipulerade av somaliska myndigheter så att följden blir att de inskränker yttrandefriheten. Det gäller särskilt inför de val som ska hållas senare i år. De måste stärka sin due dilligence (konsekvensanalys) när de undersöker inrapporterade påstådda brott mot sina communityregler säger Deprose Muchena, och fortsätter:

– President Farmajo måste omedelbart vidta alla åtgärder han kan för att säkerställa att det sker omedelbara, oberoende och gedigna utredningar av alla anklagelser om kränkningar av mänskliga rättigheter och av alla attacker på pressfriheten – och alla de som är ansvariga måste ställas till svars i rättssäkra rättegångar.

<<
______________________________________________
Artikelförfattare: Amnesty International | 2020-02-13

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.