0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

• LITTERATUR • Körsång | Pojkar / Pojkkör / Västerås stift, Svenska kyrkan

>>
”Det räcker inte att skriva ’alla är välkomna’ om inte körmiljön också är anpassad för alla”. Boken Killar i kör ska bidra till att skapa körmiljöer där pojkar, tonåringar och unga vuxna män kan finna sin plats.

Svenska kyrkan har sedan decennier svårt att få pojkarna att hitta till de unga körerna. Boken Killar i kör är ett led i att försöka vända den trenden.

I sitt arbete som organist och körledare i Västerås domkyrka har Joakim Olsson Kruse bland annat haft uppdraget att återetablera dess gosskör och herrkör, och medan huvuddelen av Killar i kör vänder sig till alla körer, körledare och åldrar har de sista delarna fokus enbart på killarna.

– Om man skapar en körorganisation som fungerar för pojkar så hittar tjejerna automatiskt en plats där, men det funkar inte åt andra hållet, säger Joakim Olsson Kruse.

Han menar att problemet att få killar att komma till kyrkans körer bottnar i en kombination av fördomar, vuxenvärldens prestationstänkande och brist på körsjungande förebilder.

– Det stora problemet är inte killarnas attityd utan omvärldens attityd, säger han.

De flesta killar idag har varken hört pappa, farfar eller morfar sjunga. Det gör att förkunskaperna saknas och startsträckan blir längre. Vid sidan av att killarna i blandade körer också är i numerär minoritet tenderar detta att göra dem extra utsatta då det blir till tal om uppsjungningar och prestation.

Bokens bildmaterial är skapat av dokumentärfotograf Charlotta Bäckström som under sju års tid följt Joakim Olsson Kruses arbete med goss- och herrkörer. Boken Killar i kör – att skapa sångmiljöer för pojkar, tonårskillar och unga män är utgiven av Västerås stift 2020. 

– Det är verkligen en unik bok. Det är den första med fokus på inte bara det metodiska utan med tanke på pojkarna som individer, och det är det första som skrivits om gosskörer på 20 år, säger stiftets musikkonsulent Kira Lankinen.

<<
____________________________________________________
Artikelförfattare: Västerås stift, Svenska kyrkan | 2020-02-20

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.