0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

• DROGER •Farmaceutika | SÄKERHET / TRYGGHET / Koder / kontroll / Läkemedelsverket

BILDEN: Så här ser 2D-koden på läkemedelsförpackningen ut. (Foto: E-vis.se)
>>

För ett år sedan infördes en unik kod på alla nya läkemedel inom EU för att hindra att förfalskningar når patienter. När en förpackning har lämnats ut på ett apotek spärras den och kan inte säljas igen på nytt inom EU. Inga falska läkemedel har upptäckts, men systemet har stoppat felaktigt märkta läkemedel från att lämnas ut.

Den 9 februari 2019 infördes ett nytt EU-gemensamt regelverk för säkerhetsdetaljer på läkemedelsförpackningar för att öka spårbarheten genom hela distributionskedjan och förhindra att förfalskade läkemedel når patienter.

Kraven på säkerhetsdetaljerna gäller i hela EU och består av två delar; dels en säkerhetsförsegling som gör det möjligt att se om förpackningen har varit öppnad, dels en tvådimensionell kod (2D-kod) som innehåller unik information om varje enskild förpackning. Den unika koden lagras i en databas och i samband med att läkemedlet ska expedieras på apoteket kontrolleras förpackningen mot databasen.

Nu har systemet varit i bruk i ett år, och resultatet är så här långt positivt.

– Vi har ett par fall från andra EU-länder där apotek stoppat läkemedel vid expedieringen eftersom systemet larmat om att de redan har lämnats ut till en patient, säger Anna Beckman Gyllenstrand, inspektör på Läkemedelsverket.

Globalt finns det stora problem med förfalskade läkemedel men fram till nu finns det lyckligtvis ingen information om att något förfalskat läkemedel skulle ha nått patienter via apoteken i Sverige.

De nya reglerna gäller inte läkemedel som tillverkats före den 9 februari 2019, så det finns fortfarande läkemedel i lager hos apotek och partihandlare som saknar de nya säkerhetsdetaljerna eftersom hållbarheten på vissa produkter är lång. Man räknar med att nästan alla receptbelagda läkemedel inom något år kommer att kunna kontrolleras i systemet.

Det nya systemet har inneburit en rad förändringar i både arbetssätt och IT-system för tillverkare, partihandlare och apotek.

På europeisk nivå är det European Medicines Verification Organisation (EMVO) som ansvarar för det gemensamma registret. I Sverige sköts arbetet av organisationen e-Verifikation i Sverige (e-VIS). Läkemedelsverket är tillsynsansvarig myndighet för läkemedel. Förpackningarna ska vara rätt märkta, säkerhetsförseglade och apoteken ska kontrollera koden innan läkemedlet expedieras till patienten.

<<
_______________________________________________________________
Artikelförfattare: Läkemedelsverket

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.