0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

• FÖRLOSSNINGSVÅRD • BB | Anknytning / Akademiska sjukhuset i Uppsala (UAS)

BILDEN: Initialt andningsstöd inne på förlossningssalen har införts på Akademiska. (Foto: Akademiska sjukhuset – UAS).
>>

Forskning visar att det finns många fördelar med att vårda nyfödda hud mot hud. Det är bland annat positivt för temperaturreglering, näringsintag, amning och andra parametrar. I december införde förlossningen på Akademiska en ny rutin som innebär att man undviker separation de första timmarna och ger mer stöd i förlossningssalen, även andningsstöd.

– Det viktigaste syftet är att minska separationen mellan mor och barn de första viktiga minuterna och timmarna i barnets liv, framförallt för att underlätta barnets anpassning till livet utanför mamman och snabbare återhämtning från eventuella andningsstörningar, säger Hanna Wærnér, biträdande verksamhetschef för kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset, och fortsätter:

– Vi vet att separation mellan mor och barn de första 18 timmarna efter förlossningen påverkar anknytning, amning och hur väl mamman bearbetar sin förlossning efteråt. Kvinnor som separerats från sitt barn de första timmarna må ibland dåligt över detta tiden efter förlossningen och kan behöva mycket stöd för att reparera skadan. Ökad samvård skapar bättre förutsättningar för en god upplevelse av förlossningen för båda föräldrarna.

Tidigare togs alltid barn i behov av andningsstöd ut till barnrummet för att få den hjälpen av barnmorska, undersköterska och ibland även barnläkare.

– Tanken är att nyfödda i högre utsträckning ska få den hjälpen inne på förlossningssalen, på mammans bröst, utan att behöva separeras från sin mamma, förklarar Hanna Wærnér.

Projektet ”Ökad samvård” har drivits i samarbete mellan förlossnings- och neonatalvården på Akademiska sjukhuset. I mitten av december var all utrustning på plats, rutinerna framtagna och personalen utbildad.

Enligt Hanna Wærnér finns en samsyn kring fördelarna med minskad separation. Det har sedan länge varit ett verksamhetsmål inom obstetriken, den övergripande enhet som ansvarar för vård till kvinnor under graviditet, förlossning och eftervård. Inom neonatalvården har hud mot hud-vård varit rutin för barn som fötts för tidigt sedan 1980-talet. Den så kallade Kängurumetoden. innebär att det nyfödda barnet bärs i en sele tätt intill någon av föräldrarna merparten av dygnets timmar.

– Sedan den nya rutinen infördes har ett flertal barn kunnat vara kvar inne hos mamman (föräldrarna). Ambitionen är att vi successivt ska kunna ge mer och mer stöd till barnet inne på förlossningsrummet istället för att separera familjen genom att förflytta barnet till nyföddhetsavdelningen. Nu kommer personal från nyföddhetsavdelningen kunna ge barnet viss vård inne på förlossningssalen de första timmarna istället, avrundar Hanna Wærnér.

<<
___________________________________________________________
Artikelförfattare: Akademiska sjukhuset i Uppsala (UAS) | 2020-01-10

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.