0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

• BARENTSSAMERBETET • HOT SPOTS | NATUR / Föroreningar / Naturvårdsverket

Illustrationsbild.
>>

Denna vecka lämnar Sverige över ordförandeskapet till Finland för Barents miljöarbetsgrupp (WGE) som ansvarar för att hantera miljöfrågor i Barentssamarbetet. Naturvårdsverket har varit särskilt engagerade i arbetsgruppens undergrupper för avveckling av hot spots (SHE) och Natur och Vatten (SNV).

Sedan 2017 och fram till februari 2020 har Sverige haft ordförandeskapet för Barents miljögrupp (BEAC WGE) som nu övergår till Finland under ett miljöministermöte i Luleå den 4–5 februari. Vid detta 14:e miljöministermöte inom Barentssamarbetet medverkar bland annat av Sveriges och Finlands miljöministrar Isabella Lövin och Krista Mikkonen liksom representanter från Norge och Rysslands miljödepartement. Inom ramen för Barentssamarbetet har en särskild kraftsamling gjorts kring arbetet med särskilt förorenade områden, så kallade ”hot spots”. Naturvårdsverket har fokuserat på utveckling och implementering av en rad stödaktiviteter som bland annat syftar till att vara pådrivande för såväl miljöåtgärder och regelverket för miljöskydd inom viktiga industribranscher, stärka kapaciteten hos den ryska förvaltningen samt effektivisera avvecklingsprocessen av starkt förorenade områden som påför miljöskador på dess omgivningar och naturen. 

Barents Hot Spot-lista från 2003 bestod ursprungligen av 42 stycken hot spots och flera av dessa har nu uppnått betydande miljöförbättringar. Under det svenska ordförandeskapet avvecklas fyra av dessa från listan. Ett pappersbruk i Komirepubliken, ett vattenreningsverk i Karelen samt ytterligare två stycken pappersbruk i Arkhangelsk.

En särskild prioritering under ordförandeskapet har varit att anpassa arbetet med hot spots till genomförandet av den nya ryska miljöskyddslagstiftningen som grundar sig på införandet av Bästa Tillgängliga Teknik (BAT) som kriterium för tillståndsprövning. Lagstiftningen syftar till att införa ett nytt system för statlig reglering av miljöfarliga industrier och kräver att dessa uppnår specifika villkor och utvecklar och genomför handlingsplaner. Eftersom det finns starka synergier mellan avvecklings- och tillståndsprövningsprocessen är ambitionen att använda BAT-reformen som en hävstång för att främja implementerandet av miljöåtgärder i såväl hot spotarna som hos miljöfarliga verksamheter över hela landet.

<<
__________________________________________
Artikelförfattare: Naturvårdsverket | 2020-02-05

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.