Syftet är att öka tryggheten för patienter och deras närstående samt att stärka patientsäkerheten.
– Vi vet att övergången från intensivvård till vårdavdelning kan vara en känslig tid för både patienter och närstående. För att förbättra uppföljningen har det inrättats en postintensivvårdsgrupp (PIG) som ska säkerställa att rätt vård och stöd erbjuds i varje steg, säger Joakim Engström, disputerad specialistsjuksköterska inom intensivvård, en av initiativtagarna till gruppen.
Även kollegan Tobias Grape, specialistsjuksköterska inom intensivvård, har varit involverad i utvecklingsarbetet:
– Postintensivvårdsgruppen kan tillsammans med avdelningspersonal identifiera risker kring patienten på vårdavdelning samt räta ut eventuella frågetecken. Det kan röra sig om att ge råd kring andningsvård, näringsintag och mobilisering, framhåller han.
På centrala intensivvårdsavdelningen vårdas varje månad cirka 70 patienter (800–900 patienter per år) med allvarlig svikt i livsuppehållande funktioner. Avdelningens uppdrag är att tillgodose Uppsala läns invånare med intensivvård samt att vara en regional resurs för kvalificerad intensivvård på region- och riksnivå.
I den nybildade Postintensivvårdsgruppen ingår specialistutbildade sjuksköterskor inom intensivvård på Akademiska sjukhuset. De besöker vårdavdelningarna och bistår vårdpersonalen med råd och stöd kring den avancerade vård som dessa patienter ofta behöver. Vid behov kan även läkare, undersköterskor och fysioterapeuter från den särskilda postintensivvårdsgruppen delta i uppföljningen.
Inom intensivvården är patienternas sjukdomstillstånd komplexa och kan skifta fort. De vanligaste diagnoserna är svåra infektioner, trauman, hjärtstopp och avancerad postoperativ vård. Genom ett samarbete mellan sjukhusets alla intensivvårdsavdelningar vårdar centrala intensivvårdsavdelningen vid behov även andra patienter från övriga intensivvårdsavdelningar. Patienterna som vårdats inom intensivvården har ofta ett omfattande rehabiliteringsbehov och är en särskilt utsatt grupp.
– Vår bedömning är att detta kommer att innebära en förbättring för patientsäkerheten och för samarbetet på sjukhuset, men framför allt innebär det en förbättring för den enskilda patienten och dennes anhöriga, avrundar Kajsa Lutti, biträdande avdelningschef på centrala intensivvårdsavdelningen.
•
Extern skribent: Akademiska sjukhuset