Salmonella hos utekatter >>

(Signerat UMLN och SVA)   
—   
Häromkvällen satt jag och samtalade med några grannar. Då slog det mig att jag inte hade sett deras vackra katt Toivo, som är en korsning mellan siames- och birmakatt, på vår gemensamma gård på bra länge var frågan given. Var håller han hus, er katt?
– Han har varit jättedålig, berättade Toivos matte för mig innan kattens husse tog över.
– Ja han bara sov och sov, var dålig i magen och åt eller drack ingenting.
De berättade sedan att lille Toivo till slut bara hade fått i sig vätska med deras hjälp.
– Vi försökte med teskedar med vatten men han ville inte ha … Och när han väl drack så kom det upp direkt igen, berättar Toivos matte.
Hos veterinären sattes lille Toivo omedelbart på dropp och diagnostiserades snart med salmonella, en bakteriella sjukdom som tycks grassera extra mycket bland – inte minst Uppsalas katter – i år.
Vad säger då SVA, Statens veterinäranstalt, om denna plåga?
På sin hemsida redogöra de för det aktuella salmonellaläget [i Sverige].

Följande kommer från SVA:
”Från årsskiftet och till och med andra hälften av januari har 136 fall av bakterien salmonella upptäckts på katt.
– Antalet fall har varierat mellan åren, förklarar Elina Lahti, veterinär och epidemiolog vid SVA, men vi ser vanligtvis flest fall i mars. Katter som har diarré eller verkar hängiga kan ha smittats vid kontakt med småfåglar”.

Variation från ett år till ett annat
”Salmonella är en viktig orsak till diarré hos katter. Sjukdomsbilden kan variera från infektion som inte ger några symptom till allvarlig mag-tarminfektion med feber, kräkningar och diarré. I värsta fall kan infektionen på katt leda till döden.
– Antalet fall varierar över olika år, förklarar Elina Lahti. 2016 var ett toppår hittills med 489 bekräftade fall, de flesta av dem i februari. I fjol var det totalt 129 bekräftade fall, varav fem i januari”.

Håll katten borta från fågelbordet
”Det bästa sättet att hindra katter från att smittas av salmonella är att hålla dem borta från fågelbord där småfåglar matas. Där kan smittan spridas via fåglarnas avföring. Andra källor till salmonellasmitta kan vara rått kött, smittat kattfoder, smågnagare samt miljön. Verkar din katt är hängig eller visar andra tecken på att inte må bra? Kontakta din lokala veterinär. Kom ihåg att berätta om katten fångar småfåglar”.

Ännu ej bekräftat
”SVA har hittills i år fått flera rapporter om sjuka och döda domherrar, talgoxar och andra arter som mycket väl kan vara smittade av salmonella. Men vi har bara fått in ett fåtal fåglar för analys, och kan inte bekräfta att det rör sig om salmonella. Möjligen har det milda vädret och den dåliga tillgången på snö gjort att det blivit smutsigt under fågelborden tidigt under året”.

Handhygien skyddar
”Salmonella kan också smitta till människa. Även för människor bedöms vilda fåglar och katter vara smittkällor för salmonella. Minska risken för smitta genom att noga tvätta händerna efter kontakt med fågelbord och katter”.


© 2018 Uppsalamagasinet Luthagsnytt
_________________________________________

Fler nyheter

SAMHÄLLE | ”Vi vill alla samma sak, barnets bästa”

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet