0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

• PRIMÄRVÅRDEN • ENKÄT | Region Uppsala 

Illustrationsbild.
>>

Drygt 8 av 10 patienter i Uppsala län har ett positivt intryck av den vård och behandling de får när de besöker primärvården. Uppsala län ligger något över rikets snitt inom de flesta av undersökningens dimensioner, och får också något bättre resultat än förra gången undersökningen genomfördes. Det visar en stor enkätundersökning från Sveriges kommuner och regioner (SKR) som presenteras idag.

– Även detta år har Uppsala län ett resultat som det finns anledning att vara stolt över. Men det är fortfarande ett resultat med en stor potential till förbättring, säger Malena Ranch (MP) (bilden), ordförande för vårdstyrelsen.

Undersökningen har genomförts i hela Sverige på uppdrag av Sveriges kommuner och regioner (SKR). 3 702 personer i Uppsala län, som har besökt Region Uppsalas primärvård eller den privata primärvården, har svarat på en enkät om vad de tyckte om sitt läkarbesök. Frågorna handlar bland annat om bemötande, väntetider och servicen i stort.

Inom alla utom ett frågeområde har Uppsala län resultat som ligger något över rikets snitt. Bland annat får personalen högt betyg när det gäller respekt och bemötande, där 86,5 procent av patienterna har haft en positiv eller mycket positiv upplevelse. Vad gäller tillgängligheten är 82,6 procent av patienterna nöjda, vilket är något under rikssnitt.

Helhetsintrycket av vårdbesöket visar att 81,9 procent är positiva eller mycket positiva. Genomsnittet för riket ligger på 80,9 procent. I Uppsala län ligger de offentliga vårdcentralerna på 79,3 procent och de privata på 84,5 procent*.

Männen är något nöjdare med sitt besök än kvinnorna, och äldre är mer nöjda än yngre. Detta ligger i linje med hur det brukar vara.

– Patientenkäten är ett viktigt instrument för Region Uppsala. Vi jobbar ju bland annat med något som vi kallar för patientkontrakt, där enskilda patienter bjuds in att bli mer delaktiga i sin egen vård. Bland annat för detta arbete är det av stor vikt att vi har möjlighet att kontinuerligt utvärdera vården. Därför är den här sortens stora undersökningar så viktiga, avslutar Malena Ranch.

<<
__________________________________________________________
Artikelförfattare: Region Uppsala

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.