0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

• INTERNATIONELLT • ASTROLOGI | Kinesisk astrologi / redaktion@luthagsnytt.se

>> Idag lämnar vi Grisens år och träder in i ”den vita Metallråttans” dito. Vi talar naturligtvis om den kinesiska zodiaken/astrologin. Råttan är det första djuret (av tolv) i den kinesiska zodiaken och associeras med ”aggression, rikedom, charm och ordning, men även med döden, krig, det ockulta, pest och grymheter”, enligt Wikipedia.

Det kinesiska nyåret (början av månkalenderåret) firas egentligen under 15 dagar. Festligheten kallas också för kinesiskt månnyår eller vårfestivalen. Enligt legenden började detta firande för över 3 000 år sedan, under den kinesiska Shang-dynastin (1600–1046 f.Kr).

På Shen Yun Performing Arts webbsida går det att läsa att på den tiden kom det ett djur som hette Nian (年) eller ”År” på den kinesiska nyårsaftonen för att skada människor, förstöra deras egendom och generellt fungera som en större olägenhet. Så småningom upptäckte folket att Nian fruktade den röda färgen, höga ljud och elden. Det är anledningen till att den röda färgen och högljudda smällare är så allmänt förekommande under denna festlighet.

Kinesiska nyårsfestligheter skiljer sig inte särskilt från våra svenska motsvarigheter. De brukar inkluderar fyrverkerier, drakdans, att spendera särskild mycket kvalitetstid med familj och vänner, festa på läckra godsaker, ge varandra röda kuvert fyllda med pengar (hongbao) och dekorera fönster och dörrar med röda, ur papper klippta diktrader.

Denna dag möts också familjer för att baka och njuta av klimpar (dumplings) fortsätter man berätta på Shen Yun Performing Arts webbsida. De flesta människorna i dag förknippar dumplings med rikedom och förmögenhet, eftersom de liknar formen på forntida silver- och guldtackor. Men en annan ursprungshistoria om dumplings säger att de är födda utav vänligheten från en forntida kinesisk läkare som botade en hel by med sitt speciella recept för öronformade dumplings.

<<
____________________________________________________
redaktion@luthagsnytt.se

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.