0 0
Read Time:3 Minute, 39 Second

• KULTUR • OPERA | Sång / Stockholm / Kungliga Operan
>>
Alan Gilbert har utsetts till Kungliga Operans musikchef. Han kommer att tillträda sin befattning under våren 2021 i samband med en nyuppsättning av Wagners Mästersångarna i Nürnberg.

Alan Gilbert kommer att kombinera rollen som musikchef med chefdirigentskapet för Elbphilharmonie i Hamburg, som han tillträdde hösten 2019 efter åtta år som musikchef för New York-filharmonikerna. 

– Jag är mycket glad över att hälsa Alan Gilbert välkommen till befattningen som Kungliga Operans musikchef, säger VD:n och operachefen Birgitta Svendén. Alans framträdanden tillsammans med hovkapellet har under de senaste säsongerna varit stora begivenheter för vår publik och alla som har medverkat i våra uppsättningar. De har varit oförglömliga konstnärliga upplevelser med stor höjd och hög kvalitet. Vi upplever att vi har lyckats utomordentligt väl och att vi med en sådan prestigefylld, internationellt verksam dirigent har nått en viktig milstolpe. Vi är stolta över att få samarbeta med en orkesterledare med stora visioner, som kommer att inspirera organisationen som helhet och vara drivande i allt vi gör. Det är ingen tvekan om att vi under hans ledning kommer att uppnå större konstnärlig bredd och spets. Med tanke på hans långa erfarenhet av att arbeta i Stockholm och nära koppling till Operan kommer Alan inte bara att vara vår nye musikchef, utan också en »familjemedlem«.


– Jag känner mig hedrad över uppdraget som musikchef på Kungliga Operan. Jag har många goda minnen från arbetet med dessa underbara sångare och musiker, det har varit ett rent nöje. Jag gläder mig över att kunna se fram emot många fler tillfällen. Det är förstås särskilt roligt att få återvända till den levande musikscenen i min nya hemstad, sa Alan Gilbert när han fick beskedet.


BILDEN: Kungliga Operans nya musikchef Alan Gilbert och Birgitta Svendén Kungliga Operans VD.

Alan Gilbert kommer att
kombinera rollen som musikchef med chefdirigentskapet för Elbphilharmonie i Hamburg, som han tillträdde hösten 2019 efter åtta år som musikchef för New York-filharmonikerna.

Alan Gilbert har världsrykte som en av världens mest respekterade och mångsidiga dirigenter av både opera och symfonisk musik. Han har erhållit ett flertal internationella Grammys och han är känd för sina djuplodande, ambitiösa program och nyfikenhet på musik som ligger utanför den traditionella repertoaren. Efter sin tid som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna 2000—2008 är han ett känt ansikte för Stockholmspubliken.

Alan Gilbert kommer att tillträda sin befattning under våren 2021 med en nyuppsättning av Wagners Mästersångarna i Nürnberg. Han debuterade på Kungliga Operan 2012 med Stephen Langridges nytolkning av Lohengrin. Sex år senare återvände han för att dirigera Strauss Rosenkavaljeren samt en galakonsert med bland andra Nina Stemme i samband med Birgit Nilssons hundraårsjubileum. Till våren kommer han att leda ett nyuppförande av Puccinis Fanciulla del West med Malin Byström i titelrollen.


Alan Gilbert har sedan september 2019 varit chefdirigent för NDR Elbphilharmonie i Hamburg, där han inledde med en fyra veckor lång festival under vilken han dirigerade sin första konsert, en kombination av världspremiären av ett nyskrivet verk av Unsuk Chin och musik av Johannes Brahms, Leonard Bernstein, Charles Ives och Edgard Varese. Konserten sändes i tv. Süddeutsche Zeitung har beskrivit honom som »en frisk fläkt jämfört med dagens hektiska dirigerande«.Innan han tillträdde posten i Hamburg var Gilbert under åtta år den förste New York-bo som innehavt befattningen som musikchef för New York Philharmonic. Enligt The New Yorker gjorde han »ett outplånligt avtryck i både orkesterns och stadens historia«. Samma tidskrift beskriv nyligen hans »imponerande program« som hans främsta insats under de senaste tio åren, och The New York Times noterade att han »har byggt upp ett viktig arv som förändrat mallen för vad en amerikansk orkester kan vara«.

Alan Gilbert har under de senaste åren även gjort avtryck på den internationella operascenen. Han har dirigerat uppsättningar på La Scala i Milano, Metropolitan i New York, Los Angeles Opera, Zürich-operan, Semperoper Dresden och Santa Fe-operan där han var musikchef mellan 2003 och 2006. 2019 dirigerade han en uppskattad uppsättning av Ligetis Le grand macabre med NDR Elbphilharmonie i Hamburg samt Korngolds Die tote Stadt på La Scala i Milano och Schönbergs Mosses och Aron på Semperoper, Dresden.

Alan Gilbert har även varit förste gästdirigent för Tokyo Metropolitan Symphony i Japan och är hedersdirigent för Kungliga Filharmonikerna.

<<
_____________________________
Artikelförfattare: Kungliga Operan

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.