0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

• INFÖR GYMNASIEVALET • Statistik | GYMNASIEPROGRAM / Svenskt Näringsliv
>>

I Uppsala län ska cirka 4 100 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.

Bland annat framgår vilka program där eleverna har högst medianinkomst fem och tio år efter avslutad utbildning.

– Utbudet av gymnasieprogram är stort och det tar olika lång tid innan de som gått utbildningarna fått ett jobb. Skillnaderna mellan de olika gymnasieprogrammen och skolorna är störst efter fem år, men även efter tio år är de påtagliga, säger Anna-Lena Holmström (bilden), regionchef Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen, och fortsätter:

– För många kan ett yrkesprogram vara ett bättre val än ett högskoleförberedande program. De som har läst elprogrammet på Praktiska gymnasiet i Uppsala har både högst andel som är i arbete och hög medianinkomst fem år efter gymnasiet. Tyvärr finns det många fördomar och missuppfattningar kring vad det innebär att gå ett yrkesförberedande program. Det gör att föräldrar avråder sina unga från att välja ett sånt.

Andra program som uppvisar goda resultat fem år efter gymnasiet är energiprogrammet på Praktiska gymnasiet och byggprogrammet på Högbergsskolan i Tierp. Tio år efter gymnasiet är det industriprogrammet på Bruksgymnasiet i Östhammar som toppar listan.

– Det är förstås viktigt att välja gymnasieprogram utifrån intresse. Men det är också viktigt att göra ett genomtänkt och välinformerat val som bygger på fakta. Med hjälp av Gymnasiepejl kan man skaffa sig en bild av hur valet av program kan påverka både inkomst och möjligheterna att få jobb, avslutar Anna-Lena Holmström.

<<
________________________________________________________________
Artikelförfattare: Svenskt Näringsliv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.