0 0
Read Time:2 Minute, 54 Second

• KULTUR • Uppsala konstmuseum | Uppsala kommun (Uk)

BILDEN: Shakuntala Kulkarni, Vintage Pearl Terrace, Bandra.

>>

Uppsala konstmuseum inleder det nya decenniet och våren med utställningen ”Unhomed” som presenterar åtta internationellt verksamma konstnärer vars arbete är i ständig dialog med frågor om globalisering, kulturarv och yttrandefrihet. Deras konst undersöker gränser i offentliga och privata rum samt hur dekolonialiseringprocesser och nationella manifesteringar framträder i snabbt transformerande städer som Mumbai, Karachi och Moskva. Utställningen visas 1 februari – 10 maj 2020.

Shahram Khosravi, professor vid Stockholms universitet, har skrivit en text 
Border Conversations i anslutning till utställningen. Utställningen har vernissage lördag 1 februari 14.00 och invigs av Ola Larsmo författare och ledamot i PEN International.

– Det känns fantastiskt att kunna sammanföra dessa internationellt meriterade konstnärer i en utställning som både är global och intim på samma gång. I utställningen Unhomed förenas geopolitiska perspektiv och transformerande städer med en kroppslig närvaro och taktillitet på ett sätt som jag tror många kan relatera till. Ytterst handlar det om hur vi definierar gränser och vilken betydelse vi lägger i begreppet ”hem”, säger Rebecka Wigh Abrahamsson

Att vara “unhomed”, som den postkoloniala teoretikern Homi K. Bhahba uttrycker det, handlar inte om hemlöshet, utan om ett sätt att undfly förenklade beskrivningar om assimilation. Liksom i den psykoanalytiska termen Unheimlich kopplas gärna begreppet samman med något välbekant som förvridits och därmed blivit skrämmande. Ett hybridtillstånd som inte låter sig definieras. 

Utställningen Unhomed handlar om hur vi tar in och omskapar staden genom en kroppslig erfarenhet, där en fysisk och mental närvaro blir betydelsebärande. Hud och nerver möter huskroppar i betong, trä och tegel. Nya dimensioner av taktillitet adderas. Här blir arkitekturelement och mönster representanter för minnen och historia, men också omtagningar och omtolkningar. I Lap-See Lams verk framträder ett tak i pagodastil som en fantombild genom ny 3d-laserskanning. Shakuntala Kulkarnis performativa verk vidareutvecklar traditionella hantverkstekniker i rotting till ornamentella skulpturer. Sirous Namazi bearbetar planskisser från lägenheter till ett mandalamönster i trä i verket Metropolis.

Konstverken i utställningen rör sig mellan geopolitiska strukturer och urbaniseringsprojekt till intima perspektiv och berättelser om kroppens utsatthet. Genom performativa handlingar och media som video och skulptur osäkrar verken föreställningar om identitet och vad som är ett personligt eller ett nationellt ”hem”. Begreppet Unhomed är också hämtat från Shilpa Guptas poetiska verk Words comes to Ears. Här blir ordet ett exempel på hur sammanflätade erfarenheten av migration och rörelse är. Ett globalt tillstånd där inre och yttre gränser ständigt korsas.

Program i anslutning till utställningen:
Lördag 1 februari 14.00
Vernissage.Utställningen invigs av Ola Larsmo, författare och ledamot i PEN International. 

Torsdag 13 februari 18.00
Föredrag och samtal: Don’t You Remember Me? Shahram Khosravi, professor i socialantropologi vid Stockholms universitet, föreläser om utställningen Unhomed.

Söndag 23 februari 14.00
Curatorsvisning: Unhomed, med intendent Rebecka Wigh Abrahamsson.

Lördag 14 mars 15.00-16.00
Läsning och samtal: Judith Kiros och Jasim Mohamed i utställningen Unhomed. 
I samarbete med Uppsala internationella litteraturfestival.

Lördag 28 mars13.00-15.00
Dans: Rani Nair framför Dixit dominus cantata variations
Dansaktioner i utställningen.Medverkande: tablaspelaren Suranjana Ghosh. 
I samarbete med Region Uppsala

Fredag 8 maj – Lördag 9 maj
Revolve Performance Art Days
Tema: Revolve fiction
Shakuntala Kulkarni och Arundhati Chattopadhyaya medverkar samt dansaren Rani Nair.

<<
_________________________________________________________
Artikelförfattare: Uppsala konstmuseum genom Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.